DŽENAZA – Husein Cikota

Obavijestavamo Vas da ce se Dzenaza Huseinu Cikoti klanjati (ABD) u PONEDELJAK DECEMBRA 12 u 12.30 PM u Toronto dzematu Gazi Husrev beg.

… Ucimo dovu Allahu Uzvisenom da nasem dragom Huseinu podari Dzennet, njegovoj rodbini sabur, a svima nama pouku da je ovaj svijet prolazan i da cemo se svi jednoga dana preseliti na drugi svijet-Ahiret.

يا أيّتها النفس المطمئنّة. ارجعي إلى ربّكِ راضية مرضيّة. فادخلي في عبادي. وادخلي جنّتي.

“A ti, o duso smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa udji medju poboznike Moje i udji u Dzennet Moj.”

Nijjet za namaz se moze uciniti i na svom jeziku, na ovaj ili slican nacin: Odlucih da klanjam, u ime Allaha Uzvisenog, dzenazu-namaz, uz hvalu Allahu i salavat Vjerovjesniku, i upucujuci dovu za umrlog/umrlu, pristajuci za ovim imamom – Allahu ekber.
I ovaj namaz kao i svi drugi moze se zanijetiti srcem, odnosno mislima.

Poslije pocetnog tekbira uci se ‘Subhaneke’ dodajući mu ‘ve dzelle senauke’ iza rijeci ‘ve te’ala dzedduke.’

Zatim se izgovori drugi tekbir, pa se prouce ‘Salavati’, koji se uce na drugim namazima na posljednjem sjedenju.
Poslije ‘Salavata’ donose se treci tekbir i onda se prouci ‘Dova’.

Ko ne zna na arapskom Dovu za dzenazu-namaz moze prouciti:Rabbena atina fi-d-dunja haseneten ve fil-l-ahireti haseneten ve kina ‘azaben-n-nar, sto znaci :Gospodaru nas, daj nam na Ovom Svijetu dobro, a i na Buducem Svijetu dobro i sauvaj nas patnje od vatre.

Nakon ‘Dove’ proui se cetvrti tekbir i preda se selam.

Nema muslimana koji umre pa mu dzenazu klanja cetrdeset ljudi koji ne cine sirk Allahu, a da Allah nece primiti njihovo zauzimanje za njega -nju.< (Sahih) Takoder je Poslanik a.s rekao sljedece:> Ko klanja dzenazu umrlom muslimanu ki, ali vjerujuci u Allaha i ocekujuci od Njega nagradu, pa ga ujedno i otprati do kabura i saceka dok se zakopa, povratice se s nagradom dva ‘kirata’, a svaki je ‘kirat’ u tezini brda Uhud. Ko ode i klanja samo dzenazu, pa se vrati prije nego je umrla osoba ukopana povratice se s nagradom jednog ‘kirata’.

(Preuzeto za Gazi Husrev-beg Facebook stranice – http://www.facebook.com/groups/117945988259368/)