Saopćenje BANU o popisu stanovništva

Saopćenje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti o popisu stanovništva

Povodom predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini direktor Agencije za statistiku BiH, Zdenko Milinović je direktno i eksplicite intervenirao u nacionalna prava Bošnjaka, čime je prekršio zakonske odredbe o garantiranom pravu na nacionalno opredjeljenje i direktnoj zabrani bilo kakvog miješanja u ovo neotuđivo pravo svih građana, kao i Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

Ukazujući na ovaj civilizacijski anahronizam odavno napušten u demokratskoj praksi savremenih država, a u cilju sprječavanja budućih protivzakonitih intervencija u sferu popisa stanovništva, s koje god strane i od bilo koje institucije one dolazile, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (u daljem tekstu BANU), upućuje javnosti u Bosni i Hercegovini slijedeće:

SAOPĆENJE

Kao najviša institucija zadužena za realizaciju popisa stanovništva na cijeloj teritoriji BiH, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, odgovorna je i za striktno poštovanje Ustava ove države i svih zakonskih propisa koji se odnose na područje djelovanja Agencije. Samovoljne intervencije u popisnu materiju direktora Agencije Zdenka Milinovića i njegova proizvoljna “interpretacija“ nacionalnog izjašnjavanja Bošnjaka, dovela je u pitanje poštovanja ovih osnovnih obaveza Agencije. Da bi se ozbiljno poljuljano povjerenje u sposobnost Agencije da izvršava svoje obaveze nepristrasno i u skladu sa zakonskim propisima povratilo, a popis obavio u skladu sa savremenim civilizacijskim, naučnim i pravnim standardima BANUod Agencije za statistiku i od direktora Agencije, gospodina Zdenka Milinovića lično, imperativno zahtijeva:

Da Agencija smjesta i trajno izbriše religijski konotiranu odrednicu “musliman“ iz sekvenci o nacionalnom izjašnjavanju Bošnjaka. Ovo utoliko prije što religijske odrednice “pravoslavac“ i “katolik“, nisu nigdje i nikako stavljene u kontekst nacionalne pripadnosti ni Srba, ni Hrvata, ni bilo kog drugog naroda obuhvaćenog ovim popisom.

Da se iz popisnih listi potpuno isključe odrednice “Bosanac“, “Hercegovac“, “Bosanac i Hercegovac“, kao i odrednica “Musliman“. Semantički striktno religijski kvalifikativ, odrednica “Musliman“, (“musliman“) nikada i nigdje nije drugačije tumačena, niti je bilo kada označavala nacionalnu pripadnost nekog naroda. Pokušaj da se ova neprihvatljiva konotacija očuva ili ponovo uvede u predstojeći popis na mala vrata, kompromituje direktora Zdenka Milinovića jer ukazuje na namjere Agencije da djeluje po diktatu odavno poraženih velikosrpskih i inih hegemonističkih ultra-nacionalističkih krugova.

Da Agencija i njen direktor Zdenko Milinović dosljedno i striktno poštuju Ustav Republike BiH, čl. 7. stav 8. koji eksplicite zahtijeva da se odrednica “Musliman“ svugdje i bez izuzetka ima zamijeniti odrednicom “Bošnjak“, kao jedinim autentičnim historijskim nacionalnim imenom ovog autohtonog naroda koji već milenijumima živi na tlu Bosne i Hercegovine.

U pripremi upitnika o nacionalnoj pripadnosti i svih ostalih materijala vezanih za popis Agencija je dužna, osim zakonskih propisa, da poštuje i naučne standarde demografske metodologije, tako što će u ovom smislu isključiti sve regionalne odrednice iz konteksta nacionalne, odnosno, etničke pripadnosti građana Bošnjaka.

Napomena svim građanima BiH u vezi popisa stanovništva

Znate li u čemu je razlika između odrednica “Bosanac”, “Hercegovac”, “Bosanac i Hercegovac”, s jedne strane, i odrednice “Bošnjak” s druge strane? “Bosanac” – to vam je adresa. Ko god živi u Bosni on je “Bosanac”. “Bosanac” postaje svako ko se doseli u Bosnu. Kada se “Bosanac” odseli iz Bosne, dakle kada promijeni adresu, prestaje biti “Bosanac”. Bosna je zajednička zgrada. Hercegovina, Krajina, Semberija, Posavina, pa i RS, itd. to su brojevi vašeg stana. Ko kaže da je “Hercegovac”, taj je rekao broj svog stana u zajedničkoj zgradi. Isto tako i onaj koji kaže da je “Krajišnik”, “Posavac”…itd. Na adresi “Bosna” žive i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati i predstavnici svih ostalih 16 nacionalnosti. Ali vaša adresa nije isto što i vaša nacionalna, odnosno etnička pripadnost! “Bošnjak”, “Srbin”, “Hrvat”, “Slovak”, “Jevrej”, “Rom”, “Rus”, “Ukrajinac” itd. je čovjek sa identitetom, ono što čovjek jeste. To što jeste, to ostajete gdje god da živite, gdje god se doselili i koliko god puta se odselili. Zato, kada vas u popisu pitaju za adresu, recite im adresu. A kada pitaju za vašu etničku (nacionalnu) pripadnost, recite im ko ste, a ne gdje živite! I nikako ne dozvolite da popisivači miješaju vaša religijska uvjerenja, ni sa adresom na kojoj momentalno živite, ni sa vašom etničkom (nacionalnom) pripadnošću.

Napomena Bošnjacima u vezi popisa stanovništva, gdje god da žive

Ako je neko Bošnjak, onda je on Bošnjak. I poslije hiljadu godina, potomci Bošnjaka su Bošnjaci! A=A. B=B. I nikakve druge odredbe ne tražite da vam uz to dodaju, i ne prihvatajte ako vam ih ponude. Upamtite dobro: “Bošnjak” ostaje Bošnjak gdje god živio i koliko god puta mijenjao adresu. Razlika između “Bosanca” i “Bošnjaka” je kao razlika između age i bega. Aga se postaje, beg se rađa. “Bosanac” se postaje. “Bošnjak” se rađa. “Bosanac” se postaje I prestaje se biti. “Bošnjak” se rađa i ostaje se zauvijek Bošnjak, kaže se u saopćenju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti koje potpisuje predsjednik Akademije Ferid Muhić.

(rijaset.ba)