Nova Hidžretska 1434 godina

Nova Hidžretska 1434 godina

U Srijedu 14-tog Novembra poslije akšama nastupa 1.Muharem što obilježava 1434 Hidžretsku Novu godinu.Ovom prilikom želimo svim muslimanima širom dunjajluka i našim čitateljima pripadnicima Islama sretnu, berićetnu i uspješnu Novu godinu. Da nas Allah dž.š. sviju uputi na pravi put, oprosti naše grijehe, uputi našu djecu i učini ih poslušnim nama a pokornim Svome Gospodaru,da podari mir i slogu širom svijeta,te da nas ova godina sviju učini berićetnijim, sretnijim, zdravijim i boljim vjernicima.Amin

Ovom prilikom obavještavamo naše džematlije da će se u Srijedu 14. Novembra,poslije jacije-namaza u našem medžidu, održati prigodno predavanje u povodu Nove Hidžretske godine. Pozivamo vas da u velikom broju dodjete i skupa sa nama obilježite ovaj značajni dan u životu muslimana .

Hidžra je preseljenje Poslanika s.a.v.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu i polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara. Prema proračunu, Hidžra se dogodila 20. septembra 622. godine. Utvrdjivanje ovog događaja kao početka računanja vremena datira od halife Omera r.a , a odluka je donijeta 17. godine nakon Hidžre. Mjesec muharrem je odredjen kao prvi mjesec u godini, zato što se ponovo počinjalo s radom nakon povratka sa hadždža. Era je, tako, započela ne sa danom Hidžre, nego sa prvim danom mjeseca muharrema godine Hidžre. Taj prvi dan je bio petak, 16. temuz ( juli ) 933. godine seleukidske ere i 622. godine julijanskog (gregorijanskog) kalendara.

Neka vam je sretna i berićetna Nova 1434 hidžretska godina.