Čestitka Reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića

Čestitka Reisu-l-uleme povodom Nove muslimanske 1434.g.


Sarajevo, 14. novembar 2012. (MINA) – Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je čestitku povodom Nove muslimanske 1434. godine.
U čestitki reisu-l-uleme se kaže :

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog!
– Draga braćo i sestre,
U suri El-Enfal, 74. ajet, Uzvišeni Allah kaže:
وَالَّذِينَ آمَنُواْ وَهَاجَرُواْ وَجَاهَدُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَالَّذِينَ آوَواْ وَّنَصَرُواْ أُولَئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَّهُم مَّغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ
„Oni koji vje¬ruju, i isele se, i bore se na Allahovu putu, i oni koji daju sklonište i pomažu, — oni su zbilja pravi vjernici — njih čeka oprost i obilje plemenito.“ (El-Enfal, 74)

Sa današnjim zalaskom sunca (srijeda 14.11.2012) muslimani obilježavaju početak Nove muslimanske 1434. godine prema lunarnom računanju vremena. Četvrtak, 15.11.2012. je prvi dan mjeseca muharrema, „svetog mjeseca“ u kojem je zabranjeno prolivanje ljudske krvi i u kojem je zapovijeđeno poštivanje ljudskog života, časti i dostojanstva.
Nije bez razloga veliki, nadahnuti halifa Omer b. Hattab za početak muslimanskog kalendara odabrao jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji događaj u životu Allahovog poslanika Muhammeda a.s. i prve generacije muslimana, a to je Hidžra – seoba muslimana iz Mekke u Jesrib (koji se preimenuje u Grad Božijeg Poslanika – Medina) koja je značila napuštanje stanja potlačenosti i nepravde i prelazak u stanje slobode i pravde.

Zato nas obilježavanje datuma Hidžre svake godine podsjeća na princip nemirenja sa stanjem nepravde, nasilja i neslobode u društvu i vrijednost traganja za boljim i kvalitetnijim rješenjima u životu.
Poslanik a.s. je nakon oslobođenja Mekke poručio ashabima i svim generacijama muslimana da je hidžra kao fizičko preseljenje okončana (La hidžrete b’adel-fethi), a da kao trajna orijentacija ostaje dobra namjera i ulaganje napora za bolju sadašnjost i prosperitetniju budućnost (velakin džihad ve nijjet). Poslanik a.s. je, također, podsjetio muslimane da vrijednost i smisao Hidžre mogu naći i ostvariti u svom životu tako što će se okanuti griješenja i svega onog što je Uzvišeni Allah zabranio: „Muhadžir je onaj koji napusti ono što je Allah zabranio“ – kaže se u jednom hadisu.

Svjedoci smo, nažalost, da se i u ovim svetim mjesecima muslimanskog kalendara u mnogim krajevima svijeta prolijeva muslimanska krv, posebno u Siriji, Mijanmaru, ali i drugim područjima, te ovom prilikom apeliramo na muslimane da svoja neslaganja i probleme rješavaju mirnim putem, a nasilnike u Mijanmaru i drugim državama pozivamo da prestanu sa provođenjem nasilja, represije i agresije na muslimane.
Muslimani u Bosni i Hercegovini dočekuju Novu hidžretsku 1434. godinu uz jedan nesvakidašnji, radosni i mubarek događaj, a to je predaja menšure izabranom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, koja će mu biti uručena na svečanoj ceremoniji u Begovoj džamiji upravo prvog dana Nove hidžretske godine, tj. 1. muharrema 1434. godine. Tako se obilježavanjem Nove hidžretske godine simbolički obilježava i početak novog razdoblja u historiji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, za koje se nadamo i očekujemo da će biti bolje i plodonosnije od prethodnih.

Uz čestitku svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu povodom nastupanja Nove hidžretske 1434. godine, kao i čestitku povodom preuzimanja dužnosti novog reisul-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, molim Uzvišenog Allaha da nam podari znanja, mudrosti i hrabrosti u suočavanju sa svim životnim izazovima i iskušenjima i da nam podari bolju i svjetliju budućnost.

Neka vam je sretna i berićetna Nova hidžretska 1434. godina, kaže se u čestitki Reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića.(kraj)

Autor MINA