Nema trenutka bez EZANA

Nema trenutka bez EZANA

Pogledajte kartu svijeta. Na istočnoj strani ugledat ćete Indoneziju. Najveća mjesta u Indoneziji su Java, Sumatra, Borneo i Saibil. Čim nastupi zora na istočnoj strani Saibila, oko 5:30 po lokalnom vremenu, začuje se sabahski ezan. Hiljade mujezina uče ezane. Kako minute odmiču, sabahski zov se širi sve zapadnije. Pola sahata nakon što se ezan prouči u Saibilu, on započinje u Džakarti, potom Sumatri. I prije nego se sabahski ezani završe u Indoneziji, oni započinju u Maleziji, a potom u Burmi. Sahat vremena poslije ezana u Džakarti, sabahski ezan začuje se u Daki, glavnom gradu Bangladeša. Dok se ezani završavaju u Bangladešu, započinju u zapadnoj Indiji. Od Kalkute preko Srinagara do Bombaja, kroz cijelu indiju odjekuje sabahski poziv. I dok još ezani hore Indijom, pakistanski mujezini počinju pozivati ljude na sabah. Za četrdeste minuta sabahski ezan proputuje Pakistan, i ne dođe do kraja a već je započeo u Afganistanu i Muskatu. Vremenska razlika između Muskata i Bagdada je jedan sahat. Za to vrijeme ezan se pronese Hidžazom, gdje su Mekka i Medina, Jemenom, Emiratima, Kuvajtom, Irakom. Vremenska razlika između Bagdada i Aleksandrije u Egiptu je opet jedan sahat. Za taj sahat ezan zauči u Siriji, Egiptu, Somaliji i Sudanu. S kraja na kraj Turske eho ezana odjekuje sahat i po. Vremenska razlika između Aleksandrije i Tripolija je jadan sahat. I učenje ezana se nastavlja kroz cijelu Afriku.

Sabahski ezan koji je započeo u Indoneziji stigne do obala Atlantika nakon devet i po sahati. I prije nego on dosegne obale Atlantskog okeana, na istoku Indonezije već je otpočeo ezan za podne namaz. I dok podnevski ezan započinje u Bangladešu, u Saibilu se mujezini spremaju za oglašavanje ikindije, a potom i akšama i jacije. Dok mujezini širom Indonezije uče sabahski ezan, mujezini u Africi uče ezan za jaciju.

Ovaj fenomen nas dovodi do zadivljujućeg otkrića: Ne prođe ni jedan jedini trenutak na Zemaljskoj kugli, a da u njemu stotine hiljada mujezina širom svijeta ne uče ezane. I upravo sada, dok čitate ove redove, možete biti sigurni da hiljade ljudi, baš u ovom trenu, uče i slušaju EZANE.