NOVOGODIŠNJA DOVA ZAHVALNIH

NOVOGODIŠNJA DOVA ZAHVALNIH
Autor Senad ef.Agić

(U povodu Nove 1433 (h) i Dana državnosti BiH)

Bismillahir-Rahmanir-Rahim
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova i neka je salavat na Njegova voljenog Poslanika Muhammeda a.s.
Gospodaru naš, daj nam dobro na ovom svijetu i dobro na Budućem svijetu i sačuvaj nas kazne džehennema!
Gospodaru naš, obaspi nas strpljivošću, učvrsti noge naše i pomozi nas protiv naroda nevjerničkog!
Gospodaru naš, nemoj zavesti srca naša nakon što si nas uputio, pokloni nam od Sebe milost. Ti si onaj koji to može.
Gospodaru naš, oprosti nama i našoj braći, koji su prije nas vjerovali i ne dopusti mržnju u našim srcima prema onim koji vjeruju.
Mi večeras ispraćamo staru i dočekujemo Novu 1433. godinu, po kalendaru koji si Ti Gospodaru naš, po hidžri, preko ashaba uspostavio. Molimo Te da nam ukabuliš sva dobra djela koja smo činili u minuloj godini i pomozi nam da u Novoj budemo još sretniji, bolji i produktivniji.
Gospodaru naš, na Te smo se oslonili, Tebi smo se obratili, a i povratak je Tebi!
Gospodaru naš, ne dozvoli da stradamo zbog iskušenja od onih koji ispravno ne vjeruju.
Bože naš, Ti najbolje znaš u kakvom su iskušenju, kako naša braća i sestre u domovini, tako i mi u dijaspori, zato pomozi nam svima da nadvladamo teškoće, da iskušenjima ne podlegnemo i da mir zavlada, jer Ti si jedini koji to može.
Okupljeni danas ovdje samo zato da steknemo Tvoje zadovoljstvo i nagradu, kao prava braća i sestre u Islamu, skrušeno Ti se zahvaljujemo i molimo da ovaj program upišeš u naša dobra djela. Amin!
Pomozi nam, Svemogući Bože, da od današnjeg dana budemo onakvi kakvi pravi muslimani trebaju biti: pravedni, skromni, iskreni, učeni i složni kao jedan, Amin!
Milostivi Allahu, pomozi da među nama zavlada jednakost i bratstvo, jer smo gorko iskusili neslogu, smutnju i izbjegavanja i ne dozvoli da se više ikada na to vratimo, Amin!
Sačuvaj nas, dragi Bože, zla pokvarenih ljudi, munafika i zla njihovih djela, pomozi nam da ih ubuduće prepoznamo na vrijeme, razotkrijmo i odstranimo kako ne bi mogli nikada više unijeti klicu razdora, smutnje i neprijateljstva, Amin!
Svemogući Bože, učini da nam srca kucaju u bratskoj ljubavi i da nam riječi budu jasne, blage i nježne, Amin!
Svemogući Bože, pomozi nam da svoju djecu izvedemo na Pravi put, a nas, njihove roditelje, učini svjesnim odgovornosti za njih pred Tobom, Amin!
Pomozi nam, dragi Bože, da na ovom kutku Tvoje zemlje očuvamo Tvoju vjeru.
Pomozi nam svima da očuvamo rodnu grudu, a šehide koji su pložili svoje živote, uvedi u džennet i obilno ih obaspi blagodatima Svojim, Amin!
Gospodaru naš, Ti si mir, iz Tebe mir zrači, zato učini nas, Gospodaru, instrumentom Tvoga mira.
Gdje je mržnja, Ti posij ljubav, gdje je mrak, upali Svjetlo svoje Istine, a zabrinutost i tugu zamijeni radošću i zadovoljstvom.
Dragi i Svemogući Bože, podari nam Svoju milost, uputu, blagoslov i oprost, Amin!
Podari nam, Gospodaru, mir, mir nama, mir našim dušama, mir našim familijama, mir našim domovinama, i mir čitavom svijetu, Amin!

S. Agić
Dova će biti proučena u Čikagu, 25. novembra, 2011 na American Islamic Collegu
Muharrem 01, 1433