U Parizu zabranjena molitva na ulici

Od danas (15.09) je na ulicama Pariza zabranjeno obavljanje molitve, kojom se, prema ocjeni francuskih vlasti, krši princip sekularizma.

Ova mjera stupila je na snagu nakon što je francuski ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant upozorio da će biti upotrijebljena sila protiv muslimana i pripadnika bilo koje druge vjeroispovijesti ukoliko ne budu poštovali novi zakon, čiji je cilj da javna mjesta u prijestolnici ostanu sekularna.

Gueant je najavio da bi zabrana mogla biti proširena i na ostatak Francuske, posebno na mediteranske gradove Nice i Marseille, gdje “problem postoji”.

On je obećao da će novi zakon biti doslovno sprovođen.

“Moja odlučnost neće biti poljuljana po pitanju sprovođenja zakona. Molitva na ulici nije dostojanstvena vjerska praksa i krši principe sekularizma”, rekao je francuski ministar dnevniku “Figaro”.

Gueant je nakon diskusije, koja je prethodila usvajanju zakona, obećao da će nova mjera vrlo brzo biti proširena i na ostale dijelove Francuske, ističući da su “ulice za vožnju a ne za molitvu”.

U decembru prošle godine lider stranke desnog centra “Nacionalni front” Marine Le Pen izazvala je kritike svojim poređenjem muslimanske molitve na ulicama Parizu sa “nacističkom okupacijom, samo bez tenkova i vojnika”.

Prema rezultatima anketa više od polovine simpatizera krajnje desnice saglasno je sa ovim stavom Le Penovom.

Muslimani u nekoliko oblasti u Parizu mole se na ulicama izvan džamija zbog nedostatka prostora. Prema sporazumu, koji je potpisan tokom protekle sedmice, vjernici će moći da, u očekivanju izgradnje veće džamije, koriste velike prostorije jedne vatrogasne stanice.

Imam jedne od pariskih džamija Šeih Muhamed Salah Hamza rekao je da će poštovati novi zakon, ističući da “oni nisu stoka” i da nije potpuno zadovoljan novom lokacijom. On je izrazio strahovanje da će vjernici i dalje nastaviti da odlaze u manje džamije.

(www.sarajevo-x.com)