18. generacije mekteba i škole bosanskog jezika u BIC Hamilton

Polaznici 18. generacije mekteba i škole bosanskog jezika u BIC Hamilton obradovani novom džamijom i novim učionicama za nastavu

U nedelju 17. septembra  2017. godine, poslije uspješno završenog upisa, počela je nastava 18. generacije mekteba i škole bosanskog jezika u BIC Hamilton. Ovaj početak nove školske godine je drugačiji od svih dosadašnjih. Po prvi put djeca su radost početka nove školske godine dočekala u novoj džamiji i novim učionicama. Dječijoj radosti nije bilo kraja. Djecu su dočekali predsjednik Izvršnog odbora BIC Hamilton Hasan Kapo, imam magistar Ismail ef. Fetić i profesor Emir Ramić.

Na samom početku ove školske godine je upisano 45 polaznika mekteba i škole bosanskog jezika koji su raspoređeni u dvije grupe. Djeca će i ove školske godine učiti o islamu, bosanskom jeziku, bosanskoj historiji, kulturi, tradiciji, bosanskoj geografiji.

U vremenu kada se u našoj matici sve više negira naša vjera, bosanski jezik, bošnjaštvo, bosanskohercegovačka država, kultura i tradicija, veoma je važno da naša djeca u dijaspori dobiju potrebno znanje o vjeri i bosanskom jeziku kako bi ne samo tako ojačali našu zajednicu i zagarantovali budućnost naše zajednice, već i da jednog dana stanu o odbranu vjere, bošnjaštva i Bosne i Hercegovine ma gdje bili. Sa osnovnim znanjem o našoj vjeri, bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkoj kulturi, historiji i tradiciji naša djeca su najbolji ambasadori islamske, bošnjačke i bosanskohercegovačke tradicije u Hamiltonu i kanadskom Kulturnom mozaiku. 

Početak nove školske godine je prilika da još jednom podsjetimo kako članove naše zajednice, tako i sve u dijaspori na značaj očuvanja vjere i maternjeg jezika i bošnjačkog i bosanskohercegovačkog identiteta. 

Zato učimo našu djecu o našoj vjeri i bosanskom jeziku kao najbolja i najefikasnija sredstva našeg opstanka, sredstva koji štite od asimilacije dopuštajući integraciju. Nije vrijeme da se pitamo šta je zajednica učinila za nas. Vrijeme je da se upitamo šta smo mi uradili za našu zajednicu. Jedan od najboljih odgovora je da naša djeca koja su rođena van naše matice uče i nauče našu vjeru i bosanski jezik. Nama koji se nalazimo u dijaspori ostavljeno je u amanet da sačuvamo sve ono što smo ponijeli sa sobom kad smo napustili svoju domovinu. Prisjetite se onog najdražeg blaga kojeg ste ponijeli, onog što vam dušman nije mogao oduzeti kad vas je tjerao sa vašeg ognjišta, a nije ni primjetio da nosite ovo blago. Vi ste ponijeli ono što se oduzeti ne može, ponijeli ste svoju vjeru, plemenitost, humanost, kulturu, tradiciju, životne priče, doživljaje, sjećanja, historiju i bosanski jezik. Da bi sačuvali sve ovo što smo ponijeli iz Bosne i Hercegovine, trebamo prvo da naučimo našu djecu o našoj vjeri i bosanskom jeziku. Jer to su najbolja i najefikasnija sredstva našeg opstanka. Samo ako naša djeca nauče islam i bosanski jezik, možemo prenijeti našu kulturu, tradiciju, historiju i ljubav prema domovini na nove generacije, kako bi slijedeće generacije znale svoje porijeklo, ali i znale čuvati svoj identitet. 

Djeci želimo sretan početak nove školske godine.

BIC Hamilton