Kako odgajati omladinu na Zapadu – priručnik za roditelje i odgajatelje

U BIC Hamilton u nedelju 22. januara, 2017. godine sa početkom u 1 sahat poslije podne namaza održat ce se prigodna promocija knjige ‘Kako odgajati omladinu na Zapadu – priručnik za roditelje i odgajatelje.’ Promotori knjige, prof. Emir Ramić i Ismail ef. Fetić. O značaju knjige i o suvremenosti teme koju ova knjige tretira, kao i potrebu da se ovakvih dijela nađe što više u našim kućama i džamijama govoriće dr. Hazim Fazlić imam iz Čikaga. Autor knjige je Rukajja Varis Maksud, a prevodilac je dr. Hazim Fazlić. Prisutni će moći kupiti knjigu, a nakon promocije bit će upriličeno druženje uz kahvu i kolače. Pozivamo sve naše članove, a naroćito omladinu da prisustvujete ovoj važnoj promociju. Dođite da zajedno naučimo više o jednoj od najznačajnijih tema- odgoju djece.

Kratko o knjizi
Korisni Savjeti Roditeljima za Odgoj Muslimanske Omladine Rukajje Varis Maksud je veoma traženo i dobro prihvačeno djelo u Velikoj Britaniji ali iš ire. Više nego očit razlog popularnosti ovog djela leži u samom naslovu odnosno tematici Rukajjinog rada. Uzimajući ovo u obzir, ipak ne treba zanemariti ni činjenicu da je sam autor djela, Rukajja Varis Maksud, naveliko cijenjen pisac, učitelj, ali i odgajatelj kako svoje, tako i druge djece i omladine u Velikoj Britaniji. Ovo, a i druga njena djela su doživjela više izdanja i dospjela u ruke prevodilaca što samo po sebi govori o Rukajjinom stvaralačkom kvalitetu i umijeću. Naime, gospodja Ruqajja Varis Maksud je u velikoj mjeri uspjela da svoje dugogodišnje iskustvo u sferi obrazovanja i odgoja današnje omladine prenese u jedno jednostavno, ali itekako korisno štivo.
Kratko o dr. Hazim ef. Fazlić
Hazim Fazlić rođen je 1975. godine u Tuzli. Osnovno obrazovanje završio je u Kalesiji, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Na Fakultetu Islamskih Nauka u Sarajevu desetkom je diplomirao 2000. godine na temu Tefsirski izvori Husein ef. Đoze u fetvi o davanju zekata i sadekatul-fitra i polemike oko toga. Pred kraj školovanja na FIN-u po preporuci Fakulteta upućen je na Univerzitet Al-Azhar u Kairo radi specijalizacije u oblasti arapskog jezika, islamskog misionarstva i islamske ekonomije. Magistrirao je 2004  godinena Univerzitetu u Birminghamu na temu suvremene islamske misli na Balkanu. Na istom univerzitetu 2012. godine uspješno je odbranio i svoju doktorsku disertaciju na temu Islama na prostoru bivše Jugoslavije.Od 2003. do 2009. radio je kao imam u džematu Birmingham u Engleskoj gdje je uspješno vodio akcije uspostavljanja Bosanskog Kulturnog Centra Midlands te kupovine prostorija za džamijske i rekreativne potrebe bošnjačke zajednice u Velikoj Britaniji. Od 2003. do 2013. redovno je angažiran od strane Kembridž Univerziteta pri ocjenjivanju studenata iz islamskog svijeta na predmetu Islamske Studije. Tri godine je radio kao direktor Centra za Međureligijski Dijalog u Birminghamu i kao stručni konsultant BH Islamic Centra u Londonu. Od 2013. godine, a na prijedlog Islamske Zajednice u BiH, angažiran je na mjesto imama pri Islamskom Kulturnom Centru u Northbrooku. Takođe, već treću godinu predaje islamske studije na Lake Forest Koledžu. Oženjen je i ima dvoje djece. 

BIC Hamilton