Hamilton: Sretan Prvi mart, Dan nezavisnosti BiH

Gradonačelnik grada Hamiltona u Kanadi Fred Eisenberger obilježava i čestita 1. Mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U povodu Prvog marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, blagdana koji je prelomni historijski trenutak savremene Bosne i Hercegovine jer potvrđuje njeno državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i BIC Hamilton, odlukom gradonačelnika Hamiltona Fred Eisenbergera

na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada je napisano:

« Sretan Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ».

Najbolji poklon onima koji priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, onima koji priznaju činjenicu da je Bosna i Hercegovina priznata tada kao nezavisna država, onima koji se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne, slobodne, suverene  države Bosne i Hercegovine stigao je od gradonačelnika grada Hamiltona Fred Eisenbergera, velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Svojom odlukom on se stavio na stranu nezavisne, slobodne, suverene države Bosne i Hercegovine, na stranu istine i pravde, na stranu slobode i ljudskih prava.

Ova odluka gradonačelnika Hamiltona ima snažnu poruku i onima koju kontinuirano negiraju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nosiocima antibosanskohercegovačke politike. Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postojala, postoji i stalno će postojati. Prvi mart je historijski čin i momenat kada je Bosna i Hercegovina demokratski odlučila za status nezavisne i suverene države i da kao takva uđe u sopstveni razvoj. Bosna i Hercegovina je postigla svoju suverenost i nezavisnost i svaki dobronamjeran čovjek koji živi u i van Bosne i Hercegovine ne može se odricati nje. Bosna i Hercegovina  je imala historijsko pravo da izabere svoj državni i društveni status. Prvi mart će ostati historijski datum, jer se nezavisnost dešava samo jednom u historiji države. Slavit će svi koji tako razumiju i s time žive. Oni koji to ne žele, ostavit će im se da ih vrijeme demantuje. Doći će generacije koji će to gledati sasvim drugačije.

U Kanadi je već priznat bosanski jezik kao World heritage language, bošnjački narodno ime se upotrebljava u statističkim i drugim kanadskim podacima, Parlament Kanade je usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosnu i Hercegovini, kanadski gradovi Hamilton i Windsor su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, Kanadska vlada obilježava 31. maj Svijetski dan bijelih traka, Vlada Kanade je zatražila primjenu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti proslave devetog januara i u Kanadskom muzeju za ljudska prava se nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici.

U ime više od 30.000 kandskih Bošnjaka, posebno u ime više od 3000 Bošnaka koji žive u Hamiltonu i njegovoj okolini zahvaljujemo se gradonačelniku Hamiltona Fred Eisenbergeru i članici izvršne vlasti grada Hamiltona Maria Pearson, velikim prijateljima Bosne i Hercegovini na kontinuiranoj podršci državi Bosni i Hercegovini.

Profesor Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida, Kanada