U susret Danu nezavisnosti BiH

U susret Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine u školi bosanskog jezika Hamilton

Sastavni dio nastavnog plana i programa škole bosanskog jezka koja više od 15 godina djeluje pri BIC Hamilton je obilježavanje najznačajnijih nacionalnih i državnih praznika. Na dan 28.02.2016. upriličeno je predavanje povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Djeci su se obratili prof. Emir Ramić, predsjednik BIC Hamilton Hasan Kapo i imam Ismail ef. Fetić. Djeca u ovoj školi uče da cijene Bosnu i Hercegovinu, njenu historiju, kulturu i tradiciju, njene prirodne ljepote, spomenike.

Ljubav prema Bosni i Hercegovini mora se naučiti, izgraditi i pridobiti. Niko to ne može ugraditi u ove male glave i velika srca kao roditelji i učitelji. To je naše naslijeđe, naš zadatak. Zato slavimo dan nezavisnosti  Bosne i Hercegovine u nadi da će sva bosanskohercegovačka djeca, ma gdje bila biti odgajana u duhu Ideje Bosne i bosanskog duha  i da će jednoga dana izrasti u samosvjesne, odgovorne i moralne građane koji će bez obzira gdje živjeli čuvati i jačati bosanskohercegovačku historiju, kulturu, jezik, tradiciju, bosanskohercegovačku nezavisnost i državnost, Ideju Bosne i bosanski duh. Djeci želimo približiti raznovrsna i vrijedna dobra bosanskohercegovačkog identiteta. Izuzetno je važno da mlade generacije u dijaspori uče o bosanskohercegovačkom bogatom kulturno-historijskom i prirodnom naslijeđu jer će oni u budućnosti čuvati i jačati neprocijenjivo bosanskohercegovačko državno i društveno blago širom svijeta. Vjerujemo da je ulaganje u mlađe generacije, ulaganje u bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu.

Povodom 1. Marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine djeca iz škole bosanskog jezika u okviru BIC Hamilton upućuju najiskrenije čestitke bosanskohercegovačkoj djeci, roduteljima i građanima ma gdje bili uz nadu da će oni jednog dana biti građani koji će znati čuvati i jačati bosanskohercegovačko historijsko, kulturno i radicijsko naslijeđe. Nije bitno protiv kakve sile se borite, već kakvu svetinju branite. A, mi čemo braniti i jačati  jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Mi se osjećamo počastvovano zbog  činjenice da smo mladi potomci generacije utemeljitelja nezavisne države Bosne i Hercegovine. Zato one koji negiraju našu Bosnu i Hercegovinu nećemo moliti, već poručiti Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postojala, postoji i stalno će postojati.Mi mladi smo garancija za to, poruka je djece škole bosanskog jezika pri BIC Hamilton.