Plaketa sjećanja na žrtve genocida

Povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici u znak sjećanja na žrtve genocida, gradonačelnik Hamiltona predao bošnjačkoj zajednici Plaketu sjećanja na žrtve genocida

Gradonačelink kanadskog grada Hamiltona Fred Eisenberger primio je danas profesora Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada. Sa profesorom Ramićem je bio i Hasan Kapo predsjednik Bošnjačkog islamskog centra Hamilton. Prijemu je prisusatvovala i članica gradskog vijeća Marija Pearson, veliki prijatelj BiH i Bošnjaka.

Gradonačelnij je na početku rekao: „Hiljade nevinih koji su brutalno ubijeni u Srebrenici zaslužuju naše sjećanje na tragediju zbog onoga što ona jeste – genocid. Međunarodna zajednica mora da osigura da odgovorni budu privedeni pravdi zbog svojih zločina i da nauči lekcije iz Srebrenice sa ciljem sprečavanja budućih genocida. Hamilton obilježava 20. godišnjicu genocida u Srebrenici  s poštovanjem i odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost s preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije“.

Potom je gradonačelnik uručio Plaketu sjećanja grada Hamiltona na žrtve genocida u Srebrenici.

Pošto se u ime bošnjačke zajednice zahvalio gradonačelniku Ramić je rekao: „ Srpske vojne i policijske snage su za samo tri dana jula 1995. godine ubile više od 8000 Bošnjaka. To je največi zločin poslije holokausta u Evropi. Oba međunarodna suda pravosnažnim presudama su potvrdili genocid.. Utvrđena je i odgovornost Srbije jer je propustila spriječiti genocid u Srebrenici i jer nije surađivala u procesuiranju počinitelja. Genocid u Srebrenici  je kolektivni neuspjeh međunarodne zajednice, velika sramota koja je ostala do danas.Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu, jer bez sjećanja nema pomirenja. Žrtve su prije dvadeset godina ubijane oružjem, a danas se pokušavaju ubiti negiranjem genocida. Međutim, srebreničke žrtve se neće i ne mogu ubiti zaboravom. Kazna za zločince i pravda za žrtve je trajan zadatak i obaveza, kako se genocid više nikada i nigdje ne bi ponovio. U godini kada se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici ukazujemo na neophodnost prevladavanja kulture nekažnjivosti, te na neophodnost sprečavanja negiranja genocida u Srebrenici. Vi i grad Hamilton je ovom posebnom Plaketom dao veliki doprinos istini o agresiji na Republiku BiH i genocida nad Bošnjacima i pravdi za žrtve tih strašnih zločina. Porodice žrtava su vam neizmjerno zahvalne na ovome iznad svega ljudskom gestu koji ima snažnu poruku i pouku.

Institut za istraživanje genocida, Kanada