Bajramska čestitka Reisu-l-uleme

Bajramska čestitka Reisu-l-uleme

Sarajevo, 16. juli 2015. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je danas čestitku povodom ramazanskog bajrama.

MINA u cjelosti prenosi bajramsku čestitku Reisu-l-uleme:

– Danas poslije akšam namaza svjedočit ćemo pojavi mjeseca mlađaka, kojim se završava post mjeseca ramazana. S radošću dočekujemo ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji. Njegovi mubarek dani dolaze nam, nakon što smo mjesec dana i noći skrušenom pokornošću i potpunom predanošću Bogu nastojali našim ibadetima: namazom, postom, učenjem Kur’ana, zekatom i sadekatul-fitrom, zadobili Allahovu milost i oprost.

Želim u ovim mubarek danima pozvati sve odgovorne ljude na suzdržanost, mudrost, razuman dijalog i otvorenost a odgovorne u državi da iskažu posebnu osjetljivost prema rješavanju egzistencijalnih pitanja i problema naših ljudi. Potrebne su ozbilne reforme u društvu, mudre političke odluke i strpljiva posvećnost rješavanju problema.

Braćo i sestre,

Ovog Ramazana obilježili smo i 20. godišnjicu genocida u Srebrenici. Tim povodom Islamska zajednica je donijela fetvu i deklaraciju o Srebrenici, sa uvjerenjem da će one doprinijeti našem trajnom pamćenju i dostojanstvenom odnosu prema našim šehitlucima, kako u Srebrenici tako i drugim krajevima naše domovine. Neka nam je uvijek na umu, da se u vjeri iznad svega cijeni iskren odnos prema Bogu, prema sebi i prema drugim ljudima. Kao i uvijek slijedeći upute naše vjere:

Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo.

Zalažimo se za istinu kad god vidimo da se želi naturiti laž.

Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nam koristi, a u čemu je šteta očita.

Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje vezu među ljudima i narodima.

Svima, muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane.

Provedimo ih onako kako je to u našoj tradiciji: s porodicom, rodbinom i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!