Sjednica Sabora IZ

Sjednica Sabora IZ: Hasan Čengić novi predsjednik Sabora

Sarajevo, 11.april 2015. (MINA) – Hasan Čengić je novi predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH, a Ramiz Jelovac i Edin Atlagić su potpredsjednici Sabora.

To je danas odlučeno tajnim glasanjem na zasjedanju Sabora Islamske zajednice u Sarajevu.

Kandidati za predsjednika su bili Hasan Čengić, dobio 64 glasa i Muamer Terzić koji je dobio 16 glasova od 81 sabornika. Jedan glas je bio nevažeći.

Za potpredsjednike je na listi bilo šest kandidata. Najviše glasova su dobili Ramiz Jelovac  56 i Edin Atlagić 44 glasa.

Za sekretara Sabora je izabran Faruk Hašimović.

Današnjim konstituisanjem Sabora Islamske zajednice u BiH i izborom predsjednika i dva potpredsjednika zaokružen je izborni ciklus u Islamskoj zajednici u BiH. Uvodno obrazloženje o tome je na početku zasjedanja podnio Mensur Karadža, predsjednik Glavne izborne komisije.

U 14 izbornih okruga verificirano je 87 sabornika. U sarajevskom 13,   deset u tuzlanskom, po sedam u mostarskom, bihaćkom,travničkom,zeničkom,banjalučkom i goraždanskom okrugu.Po pet sabornika je iz okruga Novi Pazar i Zagreb, tri Ljubljana, po dva Njemačka i Sjeverna Amerika i po jedan sabornik iz Australije, Austrije,Norveške,Francuske i Velike Britanije.

U odnosu na prethodni saziv Sabora u kojem su bile četiri žene u ovom ih je 11.

Nakon izbora predsjednika i potpredsjednika, sabornicima se obratio novoizabrani predsjednik Hasan Čengić. Zahvalio je na izboru i ukazanom povjerenju i pozvao  sve prisutne na zajednički i odgovoran rad za dobrobit Islamske zajednice.

Čestitke novoizabranim sabornicima, predsjedniku i potpredsjednicima uputio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Čestitke je uputio i dosadašnji predsjednik Sabora Safet Softić. Uputio je zahvalu ranijem reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i sadašnjem reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću  na podršci i razumijevanju  u vođenju Sabora IZ u BiH.

Sabornici su danas razmatrali i usvojili više dokumenata koji se odnose na rad u proteklom i planove rada za naredni period. O tome je uvodno obrazloženje podnio reisu-l-ulema Husein ef Kavazović.

Reisu-l-ulema je na početku obraćanja još jednom  sabornicima čestitao na izboru i povjerenju koje su dobili od muslimana u Bosni i Hercegovini,Sandžaku, Srbiji,Sloveniji i Bošnjačkoj dijaspori. Zahvalio je predsjedniku Sabora u prethodnom sazivu Safeta Softiću na uspješnom vođenju Sabora, kao i potpredsjednicima Edhemu Bičakčići u Mevludu Dudiću.

Kazao je da smo  imali značajne aktivnosti u kojim je Sabor imao važnu ulogu, kao što su izbori, amandmani na ustav, poslovnik o radu i drugi akti, imenovanje muftija, izvršena je reorganizacija Rijaseta i ustanovljeno Vijeće muftija.

Reisu-l-ulema se potom osvrnuo na rad imama, mualima, medresa, fakulteta, brizi o vakufskoj imovini, pomoći povratničkim džematima,  zapaženoj akciji pomoći nastradalim područjima od poplava u čemu su se posebno istakli imami i džemati u dijaspori.

Na kraju izlaganja Reisu-l-ulema je pozvao sabornike da usvoje predložene dokumente kako bi Islamska zajednica mogla nastaviti uspješan rad.

Nakon rasprave, sabornici su usvojili Izvještaj o radu Rijaseta u 2014.godini,Finansijski izvještaj u 2014. i  Plan rada i budžet Rijaseta za 2015. godinu.

Razmatran je i uz iznesene sugestije u raspravi usvojen i Pravilnik o upravljanju i raspolaganju mezarjime.

Izjava o rezultatima Popisa stanovništva u BiH 2013.

Sabor Islamske zajednice u BiH usvojio je danas Izjavu u vezi objavljivanja rezultata Popisa stanovništva u BiH 2013.g.

U Izjavi se kaže :

Prvi popis stanovništva u BiH nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima je od najveće važnosti za njezino društvo i državu.

Kao zajednica, podržali smo ovaj Popis stanovništva i pozvali svoje pripadnike i članove da se aktivno uključe u proces popisa. Dijelimo očekivanja domaće i međunarodne javnosti da će popis dati tačne podatke i objektivnu sliku o stanovništvu i drugim pitanjima koja, prema evropskim standardima, obuhvata ovaj popis.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poziva statističke institucije da na zakonit način izvrše obradu popisanih podataka dobijenih na Popisu stanovništva u BiH 2013. Politički pritisci sa ciljem nezakonite eliminacije popisanih građana su neprihvatljivi i vode poništavanju Popisa stanovništva.

Predstavnici međunarodnih statističkih institucija, koji nadgledaju Popis stanovništva u BiH, ne smiju podleči takvim pritiscima i dužni su osigurati poštivanje međunarodnih statističkih standarda.

Sabor Islamske zajednice će budno pratiti proces Popisa stanovništva u BiH sve do objavljivanja konačnih rezultata i adekvatno se očitovati.

Kraće biografije novoizabranog predsjednika i potpredsjednika Sabora IZ u BiH

Hasan Čengić, predsjednik,  – rođen 30.08.1957. godine u Foči. Završio GH medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Radio kao imam u Stocu i Zagrebu, zatim bio tehnički sekretar u Centrali SDA a Sarajevu, a u toku agresije bio pomoćnik komandanta Vrhovnog štaba Armije BiH. Bio pomoćnik ministra u Vladi Federacije BiH, zastupnik u Parlamentu Federacije i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i sabornik u Saboru IZ u dva  mandata.

Bio je predsjednik saborske Komisije za Vakuf i materijalno jačanje IZ u BiH u periodu 200-2010.Po odluci Reisu-l-uleme član Ekspertnog tima za izradu Platforme za izmjene Ustava IZ u BiH, član radne grupe za izradu nacrta Amandmana na Ustav IZ u BiH i član Radne grupe za izradu Pravilnika o Rijasetu.

Govori arapski i engleski jezik.

Ramiz Jelovac,potpredsjednik, rođen 1950 u Podveležju. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Obavljao važne funkcije u privredi. Aktuelni je predsjednik MIZ Mostar.

Edin Atlagić, potpredsjednik, rođen u Ulmu (SR Njemačka) 1977. godine. Završio Pravni fakultet u Augsburgu. Predsjednik je IZ Bošnjaka u Njemačkoj.