U Prijedoru je izdat ljudski rod, a ta izdaja traje u Hagu i New Yorku

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poručio je danas na kolektivnoj dženazi prijedorskim žrtvama u Kozarcu kako „smo danas u još jednoj dolini šehida, mjestu koje govori više od bilo kakva govora i mudrih riječi“.

“Danas sa tugom i boli spuštamo u mir mezarova u njihovoj nevinosti kukavički ubijene Prijedorčane. Danas u Prijedoru i Kozarcu, kao i neki dan u Srebrenici, pa još prije u Vlasenici, Bratuncu i Zvorniku na Drini, svjedočimo dubokom bezdanu u kojem je rođeno zlo zločina genocida. To zlo začeto je u lažnoj svetosavskoj duhovnosti i uzgajano na poljima mržnje. Sablasno je ono i zastrašujuće“, rekao je reisu-l-ulema Kavazović.
Podsjetio je kako se razmjere zla genocida sve više očitavaju kako vrijeme odmiče od njegovog fizičkog činjenja, čak toliko da ga se počinju bojati i oni koji su ga činili, rekavši da su “oni koji opravdavaju zlo i sami zlo i u duhu svoga bića vide samo sotonin lik”.

“Mržnja i zlo su ništavilo, to je zalazak duha i dolazak tame, bezdan koji se ne da premostiti bez Božije pomoći i iskrenog pokajanja. Ne smijemo potcijeniti snagu zla i ne smijemo mu dati ni ono mjesto koje bi nas sputalo da mu se suprotstavimo. Čovjek ima snage da pobijedi zlo. Taj karcinom duše moguće je liječiti vjerom, kajanjem i bogobojaznošću“, poručio je reis.

Reisu-l-ulema Kavazović je dalje rekao da je u Prijedoru počinjen genocid.
“Ovdje je počinjen genocid. Zlo koje nas je uznemirilo. To je zločin u koji nismo mogli vjerovati. Ovdje, u Prijedoru, izdat je ljudski rod i ta izdaja još uvijek traje u Haagu i New Yorku. Tomašica je i danas slika tog bezdušnog svijeta, njegovo ružno lice, izdajnički i kukavički duh koji se boji da presudi genocidu koji je ovdje počinjen. Možda nećemo upamtiti nakazna lica svih zločinaca koji su počinili genocid nad našim narodom, ali ćemo pamtiti lica onih koji ih nisu osudili za ono što su činili“, rekao je reisu-l-ulema Kavazović, prenijela je Anadolija.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH je istakao kako se i ramazanski mir muslimana narušava.
“Dušmani nemaju mira i ne daju nam da ovaj mjesec prođe u predahu koji nam je potreban nakon svih kušnji: Usta su im prevelika, a postupci loši. Hoće da nas prestraše, hoće da nam onemile život u ovoj našoj prelijepoj domovini Bosni i Hercegovini“, rekao je reisu-l-ulema Kavazović podsjećajući na poruku iz Kur`ana da su vjernici i vjernice jedni drugima prijatelji i da se snaga nalazi u iskrenoj i dubokoj pokornosti Bogu.

Nakon komemoracije, nekoliko hiljada članova porodica, prijatelja, komšija i drugih građana BiH klanjalo je kolektivnu dženazu za 283 ubijena Bošnjaka, a na odgovarajući način, minutom šutenje, ispraćena i jedna žrtva hrvatske nacionalnosti Anto Dolić.

Potom su tabuti sa žrtvama od ruke do ruke preneseni do kamiona koji će ih prevesti do lokalnih mezarja gdje će biti obavljene pojedinačne dženaze i sahrana jednoj hrvatskoj žrtvi.

Žrtve ekshumirane iz nekoliko masovnih grobnica u BiH, među kojima je najviše ekshumiranih iz grobnice u Tomašici, danas će biti ukopane u mezarjima u okolici Prijedora i Kozarca.
(Anadolija)