Islam važniji od bilo kojeg priznanja ili titule

Hakeem Olajuwon, legenda NBA-lige: “Islam mi je važniji od bilo kojeg priznanja ili titule!”

U hotelskoj sobi u Miamiju, Hakeem Olajuwon, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, smireno uči odlomke iz Kurana. Prvo pažljivo sasluša audio, a potom za učačem ponavlja ajet po ajet.

„Stidljiv sam glede svog učenja, ali ponekad moj glas bude jak i čist”, kaže on. „Jezik se pokreće učeći Kur an, a arapski jezik je zaista prelijep. Kur an se meni obraća. Iz njega učim kako biti bogobojazan i bliži Bogu.”

Ovaj prizor ponajbolje ilustruje veliko srce ovog košarkaša, koje kuca samo za islam. Danas je Hakeem penzionisani igrač i legenda najjače košarkaške lige na svijetu, ali islam je, po njegovim riječima, važniji od bilo kojeg priznanja ili titule. A ima ih zaista mnogo: jedini igrač u historiji koji je u jednoj sezoni NBA-lige postao najkorisniji igrač (MVP), najbolji odbrambeni igrač i MVP Finala, rekorder NBA-a po broju blokada (3830), dvostruki prvak NBA-lige, najbolji igrač svijeta (1994.), osvajač zlatne medalje na OI (1996.), izabran u 50 najboljih igrača svih vremena (1995.), izabran u košarkašku Kuću slavnih (2008.), i ta lista ide unedogled.

Tokom karijere je pored sjajne igračke vještine, bio poznat po tome što je svuda nosio kibla-kompas pomoću koje je znao pravac Mekke iz svake dvorane i hotela, i redovno obavljao namaz. Dok su drugi igrači slušali muziku i posjećivali disko-klubove, on je učio i slušao Kur an u avionu, i posjećivao mesdžide i džamije u svim gradovima u kojima je bio.

Svake je godine davao zekat, i svoje je obaveze uskladio tako da je mogao svaki dan klanjati pet namaza. Zbog karijere nije zapostavio ni post, pa je tako i pored redovnih treninga i utakmica, postio Ramazan i nije niti jedan dan posta izostavio„Allah je na prvom mjestu! Džennet nije jeftina roba.”, kaže Hakeem.

U intervjuu za novine Texas Monthly iz 1984., on kaže: „Moja religija, islam, je način života. Klanjamo se Bogu u tačno određenim periodima dana, ukupno pet puta. Tako je s svim muslimanima širom svijeta. To ne znači da ja pretjerujem, ili da sam ekstreman; to je sastavni dio života svakog vjernika.”

Piše: Nedim Botić

(Saff.ba)