Zajednička ikrar-dova

Zajednička ikrar-dova

Poštovane džematlije/ke

Obavještavamo vas da će u nedjelju 22. Septembra 2013, biti upriličena zajednička ikrar-dova za buduće hadžije iz našeg džemata. Dova će se proučiti poslije podne-namaza u 2:00PM u Armenijskoj sali na 191 Barton Street, Stoney Creek (preko puta naše džamije). Ove godine na hadž putuje šest naših džematlija.

Ovoj svečanosti prisustvovat će Glavni Imam Bošnjaka Sjeverne Amerike, magistar Sabahudin ef. Ćeman.

Ikrar dova-to je manifestacija na kojoj se obznanjuje da musliman želi ispuniti petu islamsku dužnost, obaviti hadždž. U našoj tradiciji ona se još naziva hadžijska ili dova za ispraćaj hadžija. Riječ dova u naš jezik vjerovatno dolazi od arapske riječi „dua“ što znači zov, molba. A riječ „ikrar“ znači potvrđivanje, svjedočenje, prihvatanje, pristanak, potvrda. Ovogodišnje hadžije potvrdjuju svoju namjeru da obave hadždž. Oni svojim ikrarom svjedoče da je njihov šehadet bio iskren, da se vjera iz srca pretakala u djela i da sad na zov Ibrahima a.s. spremno kreću Allahu dž.š. i poslaniku njegovu u goste.

Neka Allah dž.š. primi hadž svim našim ovogodišnjim hadžijama i neka pomogne one koji imaju čist nijet da ga obave. Amin