Šest hiljada učesnika Marša mira u Potočarima

Šest hiljada učesnika Marša mira u Potočarima

Šest hiljada učesnika Marša mira, među kojima su i brojni ljudi koji su preživjeli genocid u Srebrenici, stigli su u Potočare u poslijepodnevnim satima u srijedu.

U toku je iznošenje 409 tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida, iz Fabrike akumulatora u Srebrenici, na musalu, centralni dio Memorijalnog centra Potočari.

Ultramaratonci iz Vukovara i biciklisti iz Beograda već su stigli u Potočare povodom osamnaeste godišnjice genocida. Očekuje se i dolazak motorista iz Sarajeva.

U Memorijalnom centru Potočari u četvrak će biti obavljen ukop 409 žrtava srebreničkog genocida.

Jedanaesti juli je Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Rondić javlja da se privode kraju posljednje pripreme za ukop žrtava.

Tabuti sa posmtnim ostacima žrtava u utorak su dovezeni iz Visokog, preko Sarajeva, u bivšu Fabriku akumulatora u Potočarima.

Odavanje počasti stradalima

“Mezarje, odnosno grobna mjesta, već su pripremljena za 409 tabuta, koji će biti prebačeni na musalu, centralni dio Memorijalnog centra Potočari”, javio je naš reporter.

“Večeras će se proučiti tevhid, posebna ceremonija koja je namijenjena mrtvima, koja je karakteristična za prostore Balkana, a posebno među bosanskohercegovačkim muslimanima.”

Među posmrtnim ostacima koji će biti ukopani ove godine su i oni 44 dječaka i mladića, novorođene djevojčice, djevojke od 19 godina, te trojice braće Mujića, čiji je četvrti brat ranije ukopan.

Ultramaratonac Mladen Hodak kazao je kako su on i kolege trčali od Ovčare do Srebrenice kako bi odali počast žrtvama na dva najveća stratišta nakon Drugog svjetskog rata.

Ultramaratonci su trčali do Srebrenice drugu godinu zaredom.

Aktivisti iz Beograda ove godine su prvi put biciklima stigli u Srebrenicu.

Rondić javlja da je njihova želja da odaju počast stradalima i utiču na podizanje svijesti o onome što se dogodilo u Bosni i Hercegovini.

Biciklisti su stajali dva puta tokom vožnje i dijelili letke o Srebrenici, a u Potočarima su ih dočekale srebreničke majke.

U julu 1995. godine snage bosanskih Srba pod zapovjedištvom Ratka Mladića okupirale su srebreničku enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a i tom prilikom pobili više od 8.000 osoba, uglavnom bošnjačkih muškaraca i dječaka.

U četvrtak, ukupan broj onih koji su sahranjeni u Potočarima popet će se na 6.066.

Na Gradskom groblju u Visokom nalazi se privremeno ukopano 356 nestalih osoba, za koje se čeka okončanje postupka identifikacije, a u mrtvačnici Gradskih grobalja nalaze se 694 posmrtna ostatka.

Izvor: Al Jazeera