Majka

Nježno srce, blagost, toplina pogleda i sigurnost zagrljaja, duša veća od hiljadu drugih duša i ispunjena neizmjernom milosti od koje je samo Allahova milost veća, srce koje voli i kada nije voljeno, koje ti na zlo ne uzvraća zlom, već ti oprašta i uzvraća dobrim i dovom, veseli se kad se ti veseliš, a tuguje kad ti tuguješ… koliko je puta tugovalo kako bi ti bila sretna, koliko je puta plakalo da bi se ti smijala. Podnosi teškoće da bi tebi bilo dobro, žrtvuje se za tebe, a ne traži ništa zauzvrat. Da li znaš čije je to srce? Da li znaš, draga sestro, ko te voli više nego sav svoj imetak, više nego cijeli dunjaluk i njegova bogatstva, pa čak više i od samog sebe?

To je ona, majka.

To je majka kojoj je vijest o tome da te nosi u svom stomaku najljepša vijest na dunjaluku, raduje se i osjeća najsretnijom osobom na svijetu. Nosi te u svom stomaku devet mjeseci, radujući se pri svakom tvom pokretu koji osjeti u svojoj utrobi i bez obzira što joj ti tvoji pokreti ponekad znaju zadati bol. Nježno miluje mjesto gdje je udariš želeći da te dotakne i mašta o tom sićušnom stvorenju koje će jednog dana moći da uzme u zagrljaj. Kako mjeseci prolaze ti rasteš i sretna je zbog toga iako joj teret postaje sve teži, sa teškoćom ustaje i kreće se, noći provodi u nespavanju, a i kada zaspi probudi je nagli udarac, a ona se nasmiješi jer zna da je to njena beba koju s nestrpljenjem očekuje. Kada dođe vrijeme poroda, u bolovima i mukama te rađa, smrti u oči ona tad gleda, ali sabura, brinući se da ti se nešto ne dogodi, a kada začuje tvoj plač, pogleda te i privije na svoje grudi. Osjećajući tvoj miris i tvoje udisaje, zaboravi na svaku bol i tegobu.

Ona je majka, u njenim prsima je hrana za tebe, njene ruke su tvoja nosiljka, a njeno krilo tvoja postelja. Hrani te i bdije nad tobom noćima. Dok drugi spavaju ona je budna da bi tvoj plač umirila i ušuškala te. Kada počneš da hodaš nesigurnim koracima, ona je tu uvijek iza tebe, brinući se da se ne povrijediš. Kada te pogleda, za nju je to najljepši prizor, a tvoj glas joj je draži od poja slavuja. Osjećaš sigurnost kada si u njenom zagrljaju, a njen topli pogled ti ulijeva smiraj.

Sve to je ona, majka, i još više, pa zar da joj budeš neposlušna.

Kaže Uzvišeni Allah: “I Allaha obožavajte i nikoga njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite!” (En-Nisa, 36);

“Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro, majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. A kad dospije u muževno doba i kad dostigne četrdeset godina, on rekne: Gospodaru moj, dozvoli mi da Ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojim ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje; ja se, zaista, kajem i odan sam Tebi ” (El-Ahkaf, 15).

Bilježe Ahmed, En-Nesai i Ibn Madže od Muavije ibn Džaheme es-Sulemija, radijallahu anhu, da je rekao: “Došao sam kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: Allahov Poslaniče, želio sam u džihad s tobom, žudeći za Allahovim licem i onim svijetom. Rekao je: Teško tebi, da li ti je majka živa? Rekao sam: Da. Rekao je: Vrati se pa joj čini dobročinstvo. Zatim sam mu prišao sa druge strane i rekao mu: Allahov Poslaniče, želio sam u džihad s tobom, žudeći za Allahovim licem i onim svijetom. Rekao je: Teško tebi, da li ti je majka živa? Rekao sam: Da. Rekao je: Vrati se pa joj čini dobročinstvo. Onda sam mu prišao sprijeda i rekao mu: Allahov Poslaniče, želio sam u džihad s tobom, žudeći za Allahovim licem i onim svijetom. Rekao je: Teško tebi, da li ti je majka živa? Rekao sam: Da. Rekao je: Teško tebi, drži se njenih nogu naći ćeš Džennet. Tako mi Gospodara Kabe, ona je Džennet: Drži se njenih nogu naći ćeš Džennet. ”

Prenosi se od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je rekao: “Došao je čovjek kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu: Došao sam ti jer želim u džihad s tobom, žudeći za Allahovim licem i onim svijetom, a moji roditelji su ostali plačući. Rekao mu je: Vrati im se i nasmij ih kako si ih i rasplakao. ” (Bilježi Ibn Madže, a vjerodostojnim ga je ocijenio Albani)

Ona je majka, o ti koja želiš uspjeti, pod njenim nogama ti je Džennet.

Ona je ona zbog koje, ako joj činiš dobročinstvo, brišu ti se veliki grijesi, kao što kaže imam Ahmed: “Dobročinstvo prema majci briše velike grijehe.”

Neposlušnost prema majci spada u velike grijehe, a to nam potvrđuje Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: “Veliki grijesi su: nevjerovanje, neposlušnost roditeljima, ubistvo i lažno zaklinjanje.” (Hadis bilježi Buhari od Abdullaha ibn Amra ibn El- Asa, hadis br. 6675)

Prenosi se da je Zejnul-Abidin bio izuzetno nježan i pažljiv prema svojoj majci. Nikad nije jeo sa svojom majkom, pa su ga pitali o tome, na šta je odgovorio: “Bojim se da ne uzmem nešto što su oči moje majke već vidjele i što je ona htjela uzeti, pa da ispadnem nepažljiv prema njoj.”

Dobročinstvo prema majci približava nas Uzvišenom Allahu i ono može biti razlogom našeg ulaska u Džennet. Dokaz za ovo je hadis koji prenosi Aiša, radijallahu anha, u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ušao sam u Džennet i čuo nekoga da uči. Pitao sam: Ko je taj? Odgovorili su mi: Haris b. En-Nu man. On je bio među ljudima najposlušniji svojoj majci. ” (Imam Ahmed, Abdurrezzak u El-Musanefu, El-Begavi u svojoj knjizi ‘’Tumačenje sunneta’’, El-Hakim i potvrdio Zehebi)

Ona je tvoj Džennet, o ti koja žudiš za njim!

Kada nam neko uradi neko dobro, spominjemo ga po tome i zahvalni smo mu, a gdje je naša zahvalnost majci koja je čitav svoj život žrtvovala i posvetila ga tome da nama bude dobro… majka kojoj je najveću radost pričinjavalo da nas vidi sretnima.

Ibn Omer, radijallahu anhuma, vidio je čovjeka iz Jemena kako tavafi oko Kabe noseći svoju majku na leđima. Čovjek mu je rekao da ju je nosio duže nego što je ona njega i upitao da li joj se time odužio, a Ibn Omer, radijallahu anhuma, mu reče: “Ne, tako mi Allaha, ni koliko jedan uzdisaj.”

Cijenjena sestro, iskoristi priliku dok još možeš. Potrudi se da svojoj majci uvijek činiš dobro. Kada od tebe zatraži nešto, požuri da je poslušaš sa osmijehom na licu, pokazujući joj da cijeniš ono što je ona uradila za tebe, a ne upućuj joj namršten pogled, negodujući, jer taj pogled majku pogađa u srce poput otrovne strijele i nanosi joj bol. A zar tvoja majka to zaslužuje, ona koja se toliko žrtvovala za tebe.

Ne žali se svojim prijateljicama na svoju majku, koliko god ti bile dobre te prijateljice, i zapamti da ti je majka najbolja i najiskrenija prijateljica, ona je ta koja će ti uvijek željeti samo dobro. Razmisli koliko imaš prijateljica koje bi ti oprostile kad pogriješiš prema njima, a prema majci griješiš svaki dan i ona ti uvijek oprašta, čak i kad joj ne tražiš oproštaj.

Obraduj svoju majku poklonom kada se ne nada, kupi joj cvijet i reci da je voliš. Zagrli svoju majku, ne mora ona uvijek biti ta koja prva tebe zagrli, i znaj, draga moja sestro, da će doći dan kad ćeš htjeti da je zagrliš a nećeš moći, kada ćeš čeznuti za njenim toplim pogledom i blagim osmijehom, a neće je biti u tvojoj blizini da ti ih pruži.

Da, sestro moja, i tvoja majka će jednog dana otići, a tebi će ostati žaljenje što joj nisi više dobročinstvo činila. Ali ne gubi nadu, već nastavi sa dobročinstvom prema njoj i nakon njene smrti. Udijeli sadaku za svoju majku. Budi njena dobra ostavština na dunjaluku i moli Allaha za nju kad god si u mogućnosti.

Rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada umre sin Ademov prestaju njegova djela izuzev u tri slučaja: trajna sadaka, korisno znanje i dobro dijete koje dovi za njega.”

Kaže Uzvišeni Allah, subhanehu ve te ala: “Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni uf – i ne podvikni na njih i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: Gospodaru moj, smiluj im se, kao što su oni mene kad sam bio dijete njegovali! ” (El-Isra , 23 – 24)

Posvećeno mojoj plemenitoj majci, rahmetullahi alejha.

Autor: Amela Omerović-Ćeman

(Islamika.net)