Dan bijelih traka: Solidarnost s prijedorskim žrtvama

Dan bijelih traka: Solidarnost s prijedorskim žrtvama

Bijelim trakama protiv fašizma

Institut za istraživanje genocida, Kanada u saradnji sa Bošnjačkim islamskim centrom Hamilton 2. juna 2013 u 12 sahata u svojim prostorijama, obilježit će 21 godinu sjećanja na žrtve nacističke prakse kojima je u Prijedoru, u maju 1992, naređeno, putem opetovanog radijskog proglasa, da ako nisu Srbi, svoje kuće obilježe bijelim plahtama, a ruke bijelim trakama. Bio je to početak masovnih progona i pokolja, strahovitoga zločina u zloglasnim logorima prijedorskoga područja: Omarske, Keraterma, Trnopolja.

Surova bilanca prijedorskoga genocida glasi: 3.183 mrtvih, 3.500 nestalih, s područja Prijedora i Sanske doline protjerano je 53.000 osoba, sa teritorije općine Prijedor eliminisano je 94 posto Bošnjaka i Hrvata. Kroz koncentracione logore prošlo je 31.000 žena, muškaraca i djece.

Pozivamo vas da se pridružite i iskažete solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u tom gradu, ali i širom BiH. Pokažimo svoje protivljenje segregaciji i ostalim formama diskriminacije, noseći bijelu traku oko ruke, a posebna pažnja skrenimo na mlade žrtve protekloga rata.

Nemoralna praksa lokalnih vlasti u navedenom gradu se, kroz ignorisanje zločina i zahtjeva za postavljanje spomenika žrtvama, nastavlja već 20 godina. Neka 2013. godina bude prekretnica!

Naredbu o obilježavanju nesrba u Prijedoru, u maju 1992, izdao je opštinski krizni štab na čijem je čelu bio Milomir Stakić, osuđen od strane Haaškog tribunala na 40 godina zatvora. Pored njega, za prijedorske zločine osuđeni su i Zoran Žigić. Duško Tadić, Mlađo Radić, Darko Mrča, Duško Sikirica, Miroslav Kvočka, Dragoljub Prcać, Milojica Kos, Predrag Banović. Zatim, Drago Radaković, Draško Krndija, Željko Bulatović, Siniša Teodorović, Radoslav Knežević, Zoran Gajić, Ismet Žerić.

Stavite bijelu traku. Dajte glas protiv fašizma.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Bošnjački islamski centar Hamilton