Odbila Ginisovu knjigu zbog mahrame!

Najstarija Palestinka odbila Ginisovu knjigu zbog mahrame!

Mahrama je bila jedina prepreka 124. godina staroj Palestinki Merjem Hamdan Ammaš da uđe u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija žena na svijetu.

Naime, prema izjavama njene porodice od nje, žene koja je obavila hadž pet i Umru deset puta, traženo je da skine mahramu i stane pred tv-kamere.

Prema riječima njezine unuke Mahdi Helmi Ammaš tim Ginisove knjige imao je ozbiljne razgovore s Merjem, koja je starija od Francuskinje Ženi Luis Kalment – 122,5 godina.

Prilikom razgovora Ginisovog tima i Merjem kazano joj je da će postati popularna osoba, na što je ona odgovorila: “A, hoće li me to učiniti uopšte sretnom?”, te upitala jednog od njih koliko godina je star i je li musliman. Nakon odgovora ovog četrdesetrogodišnjaka da nije, kazala mu je: “Dovoljno si star da razlikuješ šta je ispravno a šta ne. Ali nisi musliman. To znači – ili si suviše mali da bi razlikovao istinu od neistine ili si imbecil. Zato što jedino dijete ili imbecil može vjerovati da će ga učiniti sretnim slava među drugim smrtnicima kao što je on. Kada riskira da bude osramoćen u očima Stvoritelja.”

Stoga, šta bi trebala da biram, kazala je Merjem, da budem slavna među onima koji su neslavni ili slavna među onima s kojima je zadovoljan Stvoritelj mene, tebe, njega i onih koje ti predstavljaš?

Nakon što nije znao šta da kaže, kazala mu je: “Idi i odrasti da počneš razmišljati ako ne možeš odgovoriti. I obećavam ti da neću umrijeti dok se ne vratiš”, našalila se Merjem.

Interesantno je da ovaj čovjek nakon sedam mjeseci prihvatio islam, a nakon sljedeća 4 mjeseca Merjem je preselila na Ahiret.

Merjem je preselila na Ahiret 27. januara 2013, ne ušavši u knjigu rekorda kao najstarija žena, a njeni nasljednici će se boriti da bude upisana shodno svoj dokumentaciji koja pokazuje da je bila najstarija žena na svijetu.

Ostaje pitanje zašto je Ginisov tim tražio da Merjem skine mahramu?

(Preporod.com)