Jedinstveni datumi islamskih praznika

Jedinstveni datumi islamskih praznika

Lideri muslimana iz čitavog svijeta trebali bi da se usaglase oko jedinstvenih datuma obilježavanja islamskih praznika, što je i razlog organizacije susreta islamskih lidera u Istanbulu 18. i 19 februara.
Zamjenik predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ekrem Keles za aganciju Anadolija je kazao da će na sastanku u Istanbulu predstavnici islamskih zemalja dogovoriti tačne datume obilježavanja islamskih praznika.

Zbog različitih tumačenja obilježavanja početka mjeseca Ramazana, ali i ostalih islamskih praznika širom islamskog svijeta, tokom ovoga mjeseca u Istanbulu će biti održan međunarodni skup islamskih lidera gdje će se govoriti o usaglašavanju datuma obilježavanja islamskih praznika.

Na skup koji se održava u organizaciji Uprave za vjerske poslove Republike Turske pozvana je većina lidera i predstavnika islamskih zemlja i zemalja u kojima živi značajan broj muslimana.

Ekrem Keles je istakao da je poziv za održavanje ovako značajnog sastanka izazvao veliku pažnju i interes širom islamskog svijeta.

“Poziv koji je uputila Uprava za vjerske poslove Republike Turske za održavanje ovakvog skupa je izazvao veliku pažnju tako da očekujemo veliki broj učesnika”, kazao je Keles.

Podsjetio je da će navedeni sastanak biti održan 18. i 19. februara u Istanbulu s ciljem da se okončaju sve dileme oko obilježavanja islamskih praznika.

On je napomenuo da lunarni mjesec počinje kada se mladi mjesec doista ugleda na zapadnom nebu nakon zalaska sunca i traje do ponovnog viđenja slijedećeg mladog mjeseca koji označava početak drugog mjeseca. Takav mjesec traje 29 ili 30 dana.

“Na ovom sastanku će uglavnom biti riječi o tome kada obilježavati islamske praznike kao što su Ramazan ili Bajram”, rekao je Keles, podsjećajući da je od davnina postojala dilema među muslimanima o tome “koliko je bitno ako se mladi mjesec pojavio bilo gdje ili samo u njihovom bližem okruženju”.

“U stara vremena svako bi određivao početak lunarnog mjeseca nakon nastupanja mladog mjeseca u svome bližem okruženju, dok se u savremenom svijetu modernih tehnologija tačno može izračunati gdje, u koliko sati i minuta će se vidjeti mladi mjesec”, ocjenio je zamjenik predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske.

Istakao je da očekuje da će se islamski lideri na sastanku u Istanbulu uspjeti dogovoriti o datumima obilježavanja islamskih praznika kako bi otklonili sve sumnje oko ovog pitanja.

Keles je dodao da postoji namjera da se formira i Sekreterijat za pitanja islamskih praznika koji bi sačinjavale sve islamske zemlje, a čija zadaća bi bila regulisanje pitanja obilježavanja datuma islamskih praznika među muslimanima svijeta.
(Anadolija)