10 savjeta

Govoreći o Poslanikovom, s.a.v.s., životu i slijeđenje njegovih stopa bi trebalo da bude dnevna praksa muslimanskih porodica kako bi nastavili da volimo, poštujemo i da se pokoravamo Allahovoj, dž.š., volji, koji je njega odabrao kao ljudsko biće savršenim za predstavljanje islama.

Ovdje se nalazi deset savjeta po kojima vaša djeca mogu učiti o voljenom Muhammedu, s.a.v.s., tokom cijele godine.

A za one koji se obrazuju u kući, ovi savjeti se mogu primjeniti i na učenje u kući te time poboljšati iskustvo takvog učenja, kroz njegovanje porodice koja će izrasti u jednu cjelinu koja će voljeti i prezirati u ime Allaha.

1. Jedan dan jedno djelo

„Jedan dan jedno djelo“ je inicijativa koja je jako dobra kako bi se počeli primjenjivati savjeti Poslanika, s.a.v.s., te kako bi se vjernici ohrabrivali da čine dobra djela kao što su osmijeh bratu ili sestri.

Ako se svakodnevno razmišlja o dobrom djelu samim time se i svjesnost i ljubav prema Poslaniku i njegovom životu kako je i u Kur’anu navedeno da treba da slijedimo put Muhammeda, s.a.v.s.

Kada djeca vide suštinu „jednog djela na dan“ i time se i ljubav prema Poslaniku počinje pohlako prožimati kroz njihove živote, a onda se oni zainteresuju za Poslanikov sunnet.

Naravno, isplati se malo kreativnije razmišljati i odstupati od svakodnevnog načina života, npr. pozovemo komšiju da nam pomogne u čišćenju dvorišta i time pokažemo cilj projekta „jedan dan jedno dobro djelo“. Ako jedan dan jedno dobro djelo postane previše lagan možete uvesti i dva djela, tri djela itd.

2. Sira za lahku noć

Priče za lahku noć su karakteristične za bliske i povezane porodice. Umjesto da svom djetetu pročitate priču „Lahku noć, Mjeseče“ i slične, zamijenite je pričama o Poslanikovom životu.

Svrha toga je da dijete prije nego utone u san nakon napornog dana ima malo vremena slušati i razmišljati o Poslaniku, s.a.v.s., dok se opušta.

3. Putujte svijetom

Poslanik s.a.v.s., je govorio u veličini i raznolikostima svijeta, i kako bismo trebali tražiti znanje sve do daleke Kine. I naravno tamo nas čeka jedan veliki svijet s puno stvari koje treba da naučimo.

Napravite pasoš i odlučite gdje želite da putujete, možda i mjesečno.

I uz pomoć globusa, atlasa, enciklopedija i interneta, napravite istraživanja o zajednicama u zemlji. Naučite o njihovim etničkim sklopovima, njihovim jezicima, i njihovim igrama.

Naučite o njihovom geografskom izgledu, te šta obilježava njihovu ekonomiju. Ako je muslimanska zemlja u pitanju naučite o njihovim džamijama i mesdžidima ili učite o njihovim različitim načinima zabave.

Shvatanje da je svijet stvoren od različitih ljudskih rasa pomaže nam shvatiti pojam poniznosti i pomaže nam da cijenimo druge kao i sebe. Ako postoji mogućnost da vaše dijete pronađe prijatelja s kojim bi razmjenjivao pisma, potražite i njegove roditelje koji žele isto.

Put po svijetu iz vlastitog doma pomaže uvećanju znanja i približava nas Allahu, i onome što je Poslanik želio.

4. Budite zaštitnik zelenila

Poslanik s.a.v.s., je volio zemlju, za koju je rečeno da je najveći mesdžid za obožavanje Allaha dž.š. Poticao je sadnju novog drveća te je poticao ljubav prema životinjama. Također je volio sport i boravak na otvorenom, diveći se ljepoti Allahovog stvaranja na ovom privremenom boravištu. Dakle, izvedite svoju djecu vani kako bi se spojili s prirodom i tako je više cijenili. Neka cijene i vole insekte i cvijeće. Bavite se porodičnim sportovima. Ako su vaša djeca dovoljno stara, dopustite im da se pridruže aktivistima u zaštiti okoline kako bi i oni postali dio nečega većega. Dopustite im da učestvuju u čišćenju komšiluka i drugim aktivnostima. Sve što urade da zaštite okolinu približit će ih Poslaniku, s.a.v.s., koji bi podržao dan planete Zemlje, bilo koji dan!

5. Budite u kontaktu s domovima za jetime

Biti u kontaktu sa domom za jetime pa je na neki način učestvovati u odgoju jetima divan način da slijedimo Muhammeda, s.a.v.s., koji je i sam bio jetim.Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je rekao da voli svakoga ko pomogne jetima i ko povede računa o jetimu. Uvođenje svoje djece u programe za podršku jetima, potiče kod djeteta osjećaj ljubavi i zahvalnosti. Pomaže da se odgoji dijete koje će biti spremno uvijek pomoći drugome, i odgojit će dijete da bude zahvalno na svmu što ima.Starija djeca mogu pomoći u podučavanju jetima ili organizovati dobrotvorne manifestacije. Mlađa djeca mogu uživati u prikupljanju donacijaili sudjelovati u izletimakoje organizuju roditelji i staratelji.Lista je beskonačna kada jednom dođete u kontakt s jetimima, te je ovo jedan od najboljih načina da pokažemo ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s.

6. Napišite pismo voljenoj osobi

Stalni kontakt s voljenim osobama ipoznanicima je dio Poslanikovog, s.a.v.s., sunneta. Poslanik je poticao održavanje kontakta s porodicom i prijateljima sve vrijeme kako bi se izgradio zdraviji ummet. Neka vaša djeca napišu pismo ili razglednicu onima koji su daleko.Ovo ne samo da održava kontakt nego i potiče djecu da se iskažu u svom pisanju.

7. Čitajte sure i proučavajte tefsir

Najbolji način da slijedite Poslanikov, s.a.v.s., život je da čitate Kur’an. Jako je puno blagoslova u samom učenju Kur’ana, a još je bolje i vrijednije kada razumijete pozadinu i poruku svake sure te njen tefsir, što nam omogućava da primjenjujemo ono što se u suri kaže u stvarnom životu. Zato učite nove sure i proučavajte tefsir, to će vašoj djeci zasigurno približiti Muhammeda, s.a.v.s., i istinski pokazati njegovu ljubav prema Gospodaru.

8. Upućujte dove

Poslanik je bio poznat po tome što je činio dove za sve. Također postoji lista dova koje su dostupne muslimanima i koje mogu primjenjivati svaki dan u životu. Međutim, dove nisu ograničene samo na ovo, te bi musliman trebao da dovi stalno, te da upućuje svoje dove samo svom Gospodaru, baš kao što je to i Muhammed, s.a.v.s., radio. Allahovom voljom dova može otvoriti vrata upute i zaštite od zla.

9. Upoznajte nove prijatelje u mesdžidu

Neka vaše dijete upozna nove prijatelje u mesdžidu.Mesdžid je u vrijeme Poslanika, s.a.v.s., bio mjesto sastajanja za muslimane,tako da zadovoljavamo i socijalnu normu time što se družimo po mesdžidima.Osim dolazaka na molitvu i časove Kur’ana i islama, potičite vašu djecu da donesu svoje knjige ili da naprave neke jednostavne projekte. Što više dijete bude uživalo u boravku u mesdžidu, time će se samo početi tamo vraćati, kako bi pronašli unutrašnji mir i kako bi se relaksirali i samim time vodili zdrav socijalni život baš kao što je omladina u vrijeme Poslanika, s.a.v.s., radila.

10. Uživajte u datulama

I napokon, nešto najbolje čime možemo pokazati istinsku ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s., jeste da jedemo datule. Postoji mnogo prednosti a ponajviše što se tiče zdravlja. Najbolji način je da se jedu svakodnevno, što je i jedan od sunneta.Djeca koja su jela datule, bila su smirenija.Kako bi svoju djecu privukli da jedu datule, nađite interesantne recepte poput kolača i pudinga.

Definitivno postoji mnogo načina na koje možemo slijediti našeg Poslanikam, s.a.v.s., tokom cijele godine.Pričati našoj djeci o Poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., u svemu što radimo pomaže njima da slijede njegove stope, stope posljednjeg Allahovog Poslanika s puno ljubavi.

Molimo Allaha, dž.š., da nas spoji u Džennetu te da nam što više približinašeg Poslanika.

Izvor: onislam.net