Pop postao musliman

Pop postao musliman, država to nije prihvatila

Kada je pop u Bugarskoj, koji je obnašao službu svećenika 20 godina, primio islam, nastao je problem u državi. Otkazana je i proslava dan Ašure koji muslimani skupa sa pravoslavcima u Vidinu, obiljažavaju već dva stoljeća.
Pop u Bugarskoj, koji je izabrao Islam za svoju vjeru, oštetio je tradiciju zajedničkog obilježavanja dana Ašure između muslimana i pravoslavnih kršćana, staru 200 godina. Atans Mihajlov koji je išao u isti razred sa današnjim mitropolitom Plovdiv Nikolajom u svećeničku školu Sveti Ivan Rilski u Sofiji, bio je 20 godina pop u Sofiji i obrazovao je Crkveni Savjet. Mihajlov, koji je već ranije napustio duhovne poslove, za svoju vjeru je izabrao islam. Muftija grada Sofije Mustafa Izbištali je 27.novembra u glavnoj sofijskoj džamiji iza ikindije namaza, obznanio da je Atanasa Mihajlova izabrao islam za svoju vjeru i da je postao musliman uzimajući novo ime Abdullah. Mihajlov, koji je sada uzeo ime Abdullah, objasnio je da je tragao za znanjem i istinom i da ga je to istaživanje ponukalo da prihvati Islam. Muftija je ovu vijest i sliku popa koji je promijenio vjeru, stavio na oficijelnu stranicu muftijstva i naslovio je Bivši pop je primio islam. Gospodaru, molimo te da nam ukažeš na pravi put i zaštitiš nas od puta zalutalih. Nakon ovakvih riječi, uključila se država.

Mihajlov je potvrdio muftijine riječi rekavši pri tome da je prekinuo sve veze sa bugarskom pravoslavnom crkvom. Bugarska štampa pak tvrdi da se pop zaljubio u muslimanku i zbog toga promijenio vjeru. Zbog silnih reakcija na naslov članka Bivši pop primio Islam, na web stranici je promijenjen naslov tog članka i umjesto naslova, umetnuti su ajeti iz Kur ana. Međutim, ni ovaj gest muftijstva nije smirio tenzije. Na dan Ašure je došlo do usijanja ovog problema. U gradu Vidin, koji se nalazi na sjeveru zemlje, 200 godina muslimani i pravoslavci obilježavaju dan Ašure u džamiji Mehmet Pazvantoglu.

Međutim, biskupija Vidina je ove godine odlučila prekinuti tu tradiciju zbog popa koji je prešao na islam. Biskup Vidina Sionij je ne internetskoj stranici to objasnio na ovaj način: Mi, kao kršćani Vidina, do sad smo islamska vjerska uvjerenja uvijek dočekivali s ljubavlju. To je pokazivalo i zajedničko obilježavanje dana Ašure. No, zbog posljednjih događaja, pozivamo sve gradske pravoslavce da nam se pridruže na obilježavanju dana Ašure.

(Preporod.com/haber.stargate.com)