Turska: Dozvoljen hidžab u vjerskim školama

Turska: Dozvoljen hidžab u vjerskim školama, sekularisti nezadovoljni

Turska je ukinula zabranu nošenja marama u vjerskim školama, što je naišlo na kritike sekularista koji to smatraju novim dokazom da vlada sprovodi islamski program.
Obrazovanje je jedno od glavnih bojnih polja u sukobu između vjerskih konzervativaca, koji podržavaju partiju AK premijera Recepa Tayyipa Erdogana, i sekularnih potivnika koji ga optužuju da neprimjetno nameće islamske vrijednosti, navodi Reuters.

Strahovima sekularista pridonio je i to što je Erdogan ove godine izjavio da je njegov cilj da odgaja “vjersku omladinu”, dok je AK, koja je na vlasti već 10 godina, sprovela reformu obrazovnog sistema u okviru koje je ojačala ulogu vjerskih škola.

U skladu s najnovijim propisom, koji je u utorak objavljen, a stupiće na snagu školske 2013-2014. godine, i učenice redovnih škola moći će da nose marame na časovima vjeronauke na kojima se uči Kur an.

Erdogan je rekao da je reforma, kojom je ukinuta i obaveza učenika da nose školske uniforme, preduzeta kao odgovor na zahtjev javnosti.

– Dozvolimo svima da oblače djecu kako žele, u skladu s njihovim mogućnostima. Sve ove mjere su preduzete zato što je postojao takav zahtjev, izjavio je Erdogan u utorak na pres-konferenciji u Madridu.

(FENA)