Banja Luka obasjana alemima s Ferhadije

Banja Luka obasjana alemima s Ferhadije

Na munari i kupoli banjalučke džamije Ferhadija, biseru sakralnog graditeljstva na ovim prostorima i simbolu stradanja džamija u Bosni i Hercegovini, u petak, 02. 11. 2012. godine, nakon džume namaza zasjali su alemi, čime se okončava jedna važna faza obnove džamije Ferhadija.
Čast da postavi alem na kupolu Ferhadije pripala je reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću, dok su, povlačenjem konopca, alem na munaru podigli reisu-l-ulema dr. Cerić, izabrani reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, imami i mnogi drugi okupljeni Banjalučani i gosti došli iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Postavljanje alema na Ferhadiju džamiju praćeno je tekbirima, suzama radosnicama, radošću i ushićenjem prisutnih. Bio je to veliki trenutak za muslimane Bošnjake, Islamsku zajednicu, državu Bosnu i Hercegovinu i ljudsku zajednicu zbog pobjede graditelja nad rušiteljima, konstrukcije nad destrukcijom.

Nakon postavljanja alema reisu-l-ulema dr. Cerić podsjetio je da je prostor na kojem je bila Ferhadija bio potpuno očišćen i njeno kamenje odvezeno na smetljište, te dodao: „Kada ste 1995. godine bili ovdje, vidjeli ste ledinu i pomislili biste da tu nije bilo ništa. Danas postavljamo najljepši alem na munaru Ferhadija džamiju i to je malo čudo.“

Također reisu-l-ulema Cerić je naglasio: „Nije uspjelo etničko čišćenje u Banjoj Luci. Oni koji ruše, neka to više ne rade, mi to ponovo napravimo“, te istakao da obnova Ferhadije poučava da od svoga prava ne treba odustajati.

Reisu-l-ulema Cerić je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli obnovu Ferhadije ističući pomoć ambasade Njemačke, Turske, Katara, Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, te mnoge druge pojedinačne donatore.

Prije postavljanja alema reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je održao hutbu dok je izabrani reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović imamio džumu namaz. Nakon džume namaza, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić podsjetio je na historijat obnove Ferhadije te uručio prigodne poklone reisu-l-ulemi dr. Ceriću i izabranom reisu-l-ulemi mr. Huseinu ef. Kavazoviću za njihov doprinos i posvećenost obnovi Ferhadije džamije. Izabrani reisu-l-ulema mr. Kavazović je, zahvaljujući se muftiji banjalučkom na daru koji će ga podsjećati na obnovu Ferhadije, istakao opredjeljenost Islamske zajednice za obnovu ostalih porušenih džamija na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Prisutni su se jučer prisjetili Murata Badića iz Cazina koji je nastradao u neredima srpskih ekstremista prilikom pokušaja polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine, pred čiju je dušu proučena Fatiha.

Ferhadija u Banjoj Luci je srušena 7. maja 1993. godine a kamen i građevinski materijal je uklonjen sa lokacije na kojoj se nalazila. Islamska zajednica u BiH 7. maj je proglasila Danom džamija. Na području Banja Luke je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu porušeno 16 džamija od kojih je do sada obnovljeno 14 džamija. Prema riječima muftije banjalučkog uveliko teku pripreme za obnovu Arnaudije džamije u Banjoj Luci.

(rijaset.ba)