Šta reis očekuje od nas?

Šta reis očekuje od nas?

Piše: Ismet Purdić

Zahvala dostoja i trajna pripada Allahu Uzvišenom, a mir i spas od Vladara nebesa i zemlje molimo za predvodnika pravovjernih Muhammeda poslanika, s.a.v.s.

Braćo u vjeri, podsjećam vas na blagodati neizbrojne kojima nas obasipa Svemilosni, a koje zaslužuju našu iskrenu i lijepu zahvalu, a ona podrazumjeva: priznavanje da nimet dariva samo Allah Uzvišeni, iskazivanje zahvale na njima riječima i korištenje Allahovih nimeta u dobre i korisne svrhe, a ne u haram, grijeh, smutnju i neprijateljstvo.

Blagodati mogu biti materijalne ili duhovne – osjećajne, u obliku individualnog ili kolektivnog stanja; zadovoljstvo, smirenost, … ili, pak; strah, nesigurnosot, izgubljenost itd. Molimo Svevišnjeg, a On srcima ljudskim upravlja: okreće ih na put pravi, a neka; pravedno, zbog griješenja ili naklonosti dunjaluku i šejtanskoj vesvesi, ostavlja u zabludi, – da naša srca u vjeri učvrsti, a stanje popravi i učini vjerničkim i blagoslovljenim.

Naša obaveza

U posljednje vrijeme muslimani BiH su zaokupljeni izborima u Islamskoj zajednici i predstojećim političkim lokalnim izborima u državi. U novinama, na internet portalima, javnim skupovima, druženjima i sijelima, priča se o izboru Reisu-l-uleme i izboru novih/starih načelnika i općinskih vijećnika. Može se primjetiti da uvijek nešto očekujemo od onih kojima uprava bude dodijeljena. To je, s jedne strane, uobičajeno i prirodno, jer podrazumjeva promjenu stanja; na bolje ili, ponekad, u smijeru stagnacije i nazatka. O čemu to ovisi. Uvijek ćemo posegnuti za odgovorom koji nas osobno lišava odgovornosti: krivi su predvodnici. Međutim, nije tako. Prije svega, mi smo ih birali i povjerenje im ukazali, čak i slučaju glasačke apstinencije i „ne izlaska“ na izbore, jer time smo omogućili da manjina, možda politički neupućena, nezrela ili fokusirana na lični interes, odabere umjesto nas, za nas i da ta grupa odlučuje i rješava pitanja koja se tiču cijele zajednice i društva. Važnije od ovog prethodnoga jeste činjenica da nikada ili rijetko postavljamo sebi pitanje: Šta predvodnici očekuju od nas? Koja je naša obaveza u svemu tome? Naravno, o politici ćemo manje govoriti, jer ne da smo nadu izgubili, već smo razočarani i duboko povrijeđeni postupcima onih koji nas politički (ne)predstavljaju. Nadam se da nećemo ponavljati uvijek iste greške. Musliman kad glasa treba da povjeri svoj glas onome ko najviše i najbolje štiti i zastupa interes vjernika, vjere, nacije, domovine i drugih općih vrijednosti. Vjernik glasa za onoga ko je iskren, pošten, pravedan, odgovoran, radin i ko čelo Bogu na sedžu spušta; pred izbore i poslije njih.

Želim ovdje da skrenem pažnju na izbor novog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, moleći Allaha Uzvišenog da ga podrži u dobru, da mu podari snage, zdravlja, mudrosti i dobre i vrijedne saradnike. Zašto govorim o ovome, zato što je Islamska zajednica naša snaga i nada, naše utočište i rasadnik dobra i vjere, uputa i savjeta; kako i na koji način da ispunimo ulogu ubudijjeta (ispravne pokornosti) Allahu Uzvišenom.

Od novog reisa očekujemo puno; da nastavi misiju dobra i sve što je dosadašnji reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić ostvario i postigao, te da unaprijedi i poboljša rad i funkcionalnost Islamske zajednice i njenih institucija, za dobrobit svih muslimana, u korist njihovih različitih potreba, na različitim mjestima i situacijama.

Mirni san

Zato ću ponoviti ono prethodno važno pitanje: Šta novi reis očekuje od nas?, jer od ovog pitanja ovisi kvalitet i količina željenih rezultata i postignuća IZ-a i nas kao muslimana. Ako budemo iskreni i pravedni, zasigurno ćemo potražiti odgovor u dubini naše duše, a onda odgovoriti svom individualnom zadatku vremena i stanja. Pokušat ćemo olakšati novom reisu, a time i svima onima s kojima komuniciramo i radimo; nikome nećemo biti kočnica, teret ili breme koje osporava napredak i progres muslimanske zajednice.

Nećemo optuživati, kritikovati, huliti, vrijeđati i obezvrjeđivati ono što drugi rade, nego ćemo kao pčela: raditi u “svojoj košnici”, a svojim trudom ćemo svima sladiti i mediti. Nećemo čekati po strani i gledati ono što ne valja, nego ćemo pokušati popravljati i mijenjati, a tamo gdje posustanemo i stanemo, kad snagu izgubimo, pozivat ćemo u pomoć da se loše promijeni i dobročinstvo upotpuni.

Nećemo dopustiti da govorimo ili da se govori o onome u što nismo upućeni, pa da sumnjamo, jer sumnja je grijeh, a grijeh uskraćuje Allahovu milost i podršku. Nećemo šutjeti pred nepravdom, a nećemo je ni činiti, jer Allah je pravedan i voli pravedne. Na sve što nije po pravdi ukazat ćemo na lijep način, s ciljem da se popravi stanje, a ne da nekoga uvrijedimo, ponizimo ili obesmislimo ono što je od dobra uradio. Poslanik, s.a.v.s., pohvalio je i podržao trud prethodnih poslanika i vjerovjesnika, nastavljajući

Put dobra i raspirujući baklju vjere, istine i pravde koja je na Zemlju spuštena sa Ademom,a.s. Tako moramo i mi postupati. Ovo su sunnetske metode u popravljanju stanja i odnosu prema pretpostavljenom i predvodniku. Junusov narod bio je pošteđen kazne, samo iz jednog razloga: pokazao je spremnost na promjenu, a Junus, a.s., iako je bio predan i pokoran Allahu Uzvišenom, nije ostvario dunjalučku promjenu, iako je ispunio poslaničku misiju, bez podrške naroda i njihovog prihvatanja nebeske upute. Ovo je jedan od najboljih primjera odnosa između vođe i predvođenih u kontekstu uspjeha i razvoja društvene zajednice.

Novi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u svom obraćanju muslimanima nakon okončanja izbora za reisu-lulemu, primijenio je poslaničku metodu “mirnog sna za sljedbenike” u najavi prvih poslova u Rijasetu, a to je angažman na promjeni Ustava IZ-a; što znači da će svi članovi Islamske zajednice pronaći svoje mjesto i pravo u novom ustavu, zato mogu biti smireni i zadovoljni.

Pravda i pravo je osnova za napredak svake zajednice, jer je Poslanik, s.a.v.s., po dolasku u Mekku, u obraćanju Mekelijama koji još nisu prihvatili islam, vizionarski i mudro razriješio pitanje koje ih je sve mučilo i nosilo im noćnu moru: šta će uraditi s njima?

Kako će prema njima postupiti? Pa je Poslanik, s.a.v.s., na mudar i prefinjen način ponudio im “miran san”, rekavši:

“Reći ću vam kao što je Jusuf, a.s., rekao braći svojoj: ‘Ja vas danas neću koristi! Možete ići (svojim kućama), svi ste vi slobodni!’”

Time je Vjerovjesnik, s.a.v.s., olakšao brigu Mekelija, a ujedno ih je na dostojanstven i pronicljiv način pozvao u islam i da svoj potencijal ulože u novi razvoj i bolju epohu mekkanske doline.

Izdvojit ću još jedan detalj iz programa novog reisu-l-ulema Husein ef. Kavazovića, a koji je također iznikao iz poslaničke metodologije razvoja i upravljanja zajednicom; a riječ je o metodi “osnivanja općekorisnih ustanova”.

Poslanik, s.a.v.s., se po dolasku u Medinu, u prvim danima, dao na grad nju džamije koja je za tamošnje muslimane predstavljala centar svih državnih i vjerskih institucija: mesdžid, školu, sudnicu, savjetovalište. Naš novi reis je najavio osnivanje više općekorisnih fondova, savjetovališta i centara – što daje nadu i otvara vidike novog i boljeg sutra za muslimane BiH i sve one koji na dobročinstvu surađuju sa Islamskom zajednicom.

Na kraju, zahvaljujemo Allahu Uzvišenom na blagodatima i onim čime nas je počastio kao muslimane, te upućujemo iskrene dove za islam, muslimane i našeg novog reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića; da ga Uzvišeni podrži, zaštiti i Svojom snagom pomogne, a da nas opskrbi znanjem, voljom i energijom da u dobru istrajemo i predano izvršimo svoj emanet kao sljedbenici i pripadnici Islamske zajednice. Samo zajedno možemo više, bolje i sigurnije, jer Allah je uz zajednicu i pravovjerne.

akos.ba