Najduži Kur’an u Istanbulu

Najduži Kur’an u Istanbulu

Najduži Kur’an-i Kerim je ispisan na stranice od tanke kineske hartije, koja se proizvodi u pokrajini Anhui, a ispod papira je postavljena podloga od svilenog materijala.

Svitak je širok 1.15 metara, dug 208 metara i težak 86 kilograma, a važi za najduži i najširi primjerak Kur ana na svijetu.

Na izložbi “Islamske kulture i umjetnosti u Kini” u Kulturnom centru Ali Emir Efendi u Istanbulu, koja je otvorena u sklopu obilježavanja “Godine kineske kulture u Turskoj”, pod pokroviteljstvom Uprave za vjerska pitanja u Turskoj i kineske Uprave za vjerske poslove izložena je zbirka raznolikih djela kineske islamske umjetnosti.

Rukopisi iz 15. vijeka, izrađeni primjenom različitih metoda i stilova, pa i ovaj Kur an-i Kerim, po prvi put su izneseni van granica Kine, povodom izlaganja na ovoj izložbi.

Riječ je o rijetkim primjercima Kur ana iz perioda vladavine kineskih dinastija Zhibo, Ming i Qing, koje su izradili kineski muslimani Ujgur i Hui, ujedno kaligrafi, a koji govore mnogo toga o procesu učenja Kur ana u Kini.

Posebnu pažnju posjetilaca izložbe plijene ajeti koje je predsjednik Islamskog udruženja u Kini, imam Hilalidin Chen Guangay ispisao na kamenu žad, a svaki od njih je težak oko 20 kilograma.

Izložba raznolikih djela islamske umjetnosti koji su doneseni iz Kine biće otvorena za posjetioce do 7. septembra.

(trt)