Nemusliman posti mjesec ramazan

Nemusliman, Danac John HØy, posti mjesec ramazan

Danac John HØy počeo je s postom mjeseca ramazana nakon opklade s prijateljem muslimanom da on može provesti 30 dana u postu, što praktikuje mali broj ljudi u Danskoj.
HØy je napravio Facebook stranicu pod nazivom “30 dana ramazana” kako bi podijelio svoje iskustvo posta sa drugim ljudima. Stranica je postala jako popularna i trenutno ima više od 5500 članova. U intervju za turske novine Today’s Zaman 49-godišnji HØy govori o tome kako je promjenio svoje viđenje islama i muslimana nakon što je počeo s postom.

“Prije nego sam počeo s postom, imao sam lošu predstavu o islamu koju sam preuzeo od medija i osjećao sam odbojnost prema svemu što je vezano za islam i muslimane. Istina je čak i da sam se bojao muslimana. Nakon što sam počeo s postom naučio sam mnogo toga o islamu i više se ne bojim. Mnoge probleme koje nemuslimani imaju spram muslimana su zbog apatije prema islamu i Kur’anu i to ignorisanje izaziva strah.”, objašnjava HØy i dodaje kako je imao priliku vidjeti pravu stranu islama zahvaljujući postu.

Od prvog dana ramazana Høy, koji radi za informatičku firmu, ustaje rano na sehur i ne pije alkohol. Kao dodatak svome postu posjetio je nekoliko džamija kako bi se kod imama informisao o islamu. Jednom je, kako kaže, posmatrao i klanjanje teravih namaza.

Žeđ mu je najteži dio posta ali HØy se već privikao iako je imao poteškoća na početku ramazana. HØy smatra posebnim to što posti u državi u koje se posti 21 sat (među najdužim vremenima za post u svijetu). HØy izbjegava rasprave, ružne riječi i suosjeća sa onima koji su u nevolji, sve zahvaljujući postu.

“Kad bi ramazan trajao tri mjeseca”

Høy proživljava najzanimljivije dane života otkako je ramazan počeo. Mnoge su ga muslimanske porodice pozvale na iftar, što je po njemu dokaz muslimanske gostoljubivosti.

“Ovakvo pozivanje na iftar je prelijepo. Iftariti sa razlitičitim ljudima svaki dan i učiti o njihovom životu i vjeri je nešto posebno. Dobio sam toliko pozivnica da sam neke morao otkazati jer ramazan traje samo 30 dana. Eh, kad bi ramazan trajao tri mjeseca.”, kazao je Høy, dodajući kako je svaki iftar proveo u drugoj kući od početka ramazana.

Mnogim Høyevim prijateljima i rodbini njegov post izgledao je smiješno i često su ga pitali zašto ostaje gladan i žedan tokom dana. “Kako su dani prolazili počeli su osjećati poštovanje prema mojoj odluci, pa čak su mi pružali podršku. S njima sam podijelio informacije o islamu koje sam naučio, što je za njih bilo zanimljivo iskustvo.”, kaže Høy dodajući kako je njegov djed na rođendanskoj zabavi njihovog rođaka imao samo riječi hvale za njega budući da je od njega naučio puno o islamu. “To mi je jako važno.”, smatra Høy.

HØy je jako zadovoljan brojem članova na njegovoj Facebook stranici što mu omogućava da podijeli svoja iskustva. “Nadam se da će ono što kažem ukloniti predrasude o islamu, Kur’anu i ramazanu”, kazao je HØy.

Høyevo iskustvo postaje dokumentarac

Asim Ikbal, Høyev prijatelj koji ga je ohrabrio da počne s postom, trenutno sa svojim kamermanom radi na snimanju dokumentarca o Høyevom ramazanskom iskustvu.

Ikbal navodi kako je njegov prijatelj odlučio postiti:”Radim s Johnom već pet godina. I svake godine pred ramazan pitao bi me zašto postim i da li ću išta jesti ili piti tokom dana. Ove godine sam mu rekao:’Ako si toliko znatiželjan u vezi posta, probaj i vidjet ćeš šta je post. Siguran sam da ti nećeš izdržati da ispostiš svih trideset dana.’ Na to je John kazao:’Kladim se da mogu.’ I tako je počeo s postom.”

Izvor: todayszaman.com

Autor: Emre Oğuz

Preveo: Ernas Pašalić

akos.ba