DOČEKASMO 27. NOĆ RAMAZANA

DOČEKASMO 27. NOĆ RAMAZANA

Evo večeras nam dolazi noć kadra. Govorili smo u prethodnim postovima da ovu noć treba tražiti u zadnjoj trećini ramazana i to u neparnim noćima. Zato je preporučeno da se čovjek trudi i da je traži u zadnjih deset noći ramazana, a posebna pažnja i akcenat da se da na neparne noći zadnje trećine ramazana. Zbog riječi Allahovog Poslanika:“ Trudite se tražeći noć lejletul-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana.“(Buharija i Muslim od Aiše r.a.). Potrudimo se večeras i u preostalim ramazanskim noćima da budemo od onih sa kojima će Uzvišeni Allah biti zadovoljan.

Noć kadr prilika kakva se samo jednom u toku cijele godine pojavljuje, pa zato vjernici treba da se potrude da se okoriste njenim blagodatima i da uberu njene plodove. U tome smislu Poslanik, s.a.v.s, kaže: “Onome ko provede Noć kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, Allah će mu oprostiti sve prethodne grijehe!”

Dakle, tu noć treba provesti u klanjanju dobrovoljnog (nafila) namaza, učenju Kur’ana, učenju različitih oblika zikra (tekbir, tehlil, tahmid, tesbih…), tj. sjećanja na Allaha, dž.s., obraćanju Uzvišenom putem dove i tevbom, tj. pokajanjem, te traženjem oprosta od Najmilostivijeg od svih milostivih.

Posebno te noći Uzvišenom treba upućivati slijedeću dovu: ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFVE, FA’FU ANNI! (Allahu moj, zaista si Ti onaj koji prašta i voliš da praštaš, pa oprosti meni!).
To vidimo iz hadisa u kojem stoji da je Aisa, r.a, jednom prilikom upitala Vjerovjesnika, s.a.v.s: “Kada bih znala koja noć je Noć kadr, šta bi trebalo u njoj da izgovaram?”, pa joj je on odgovorio: “Izgovaraj: ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFVE, FA’FU ANNI!” Kako prenosi H.Aisa, Poslanik, s.a.v.s, je bio inače darežljiv i puno je činio ibadet, ali to je pojačavao u zadnjih deset dana i noći ramazana. On bi cijele noći provodio u ibadetu i skoro nikako ne bi spavao.

Pored toga, budio je sve članove svoje porodice u tim noćima, kako bi ih i oni proveli u ibadetu. Iz svih navedenih predaja jasno je da bi na taj način trebalo da postupaju svi oni koji žele provesti Noć kadr u ibadetu i tako zaslužiti veliku nagradu kod Allaha, dž.š

Dva rekata lejletul kadra
Lijepo je klanjati dva rekata nafile lejletul kadra. Na prvom rekatu se uči, subhaneke, euza, bismilla, fatiha i 7 X ihlas (kul huvallahu ehad), a na drugom rekatu uči se bismilla fatiha i 7 X sura ihlas (kul huvallahu ehad). Po klanjanju dva rekata, prouči se 70 x estagfirullah, te dova po svojoj želji.