Tužna povorka stigla u Potočare

Tužna povorka stigla u Potočare

Šestorica dječaka i 94-godišnja starica među žrtvama genocida koje će biti ukopane u srijedu.
Uoči sedamnaeste godišnjice genocida u Srebrenici u srijedu, posmrtni ostaci 520 identificiranih žrtava stigli su u Potočare u večernjim satima u ponedjeljak.

“Kolona dolazi, čekaju ih porodice žrtava”, izvijestila je u 16 sati reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović. “Tabuti će biti smješteni u halu bivše Fabrike akumulatora.”

Kako je kazala Maličbegović, tabuti će tu ostati do 17 sati u utorak, nakon čega će biti premješteni u Memorijalni centar u Potočarima, gdje će dan kasnije biti ukopani.

Ove godine bit će ukopane i tri žene. Jedna od njih je bila među najstarijim žrtvama genocida, stara 94 godine.

Smrt šestorice dječaka

Maličbegović je izvijestila da će biti ukopana po tri brata iz porodica Hrustanović i Hasić, dok Srebreničani najbolnije prihvaćaju ovogodišnji ukop posmrtnih ostataka šestorice dječaka starih po 15 godina.

“Bili su iste godine rođeni, dijelili školske glupe i istog dana su i ubijeni”, rekla je Maličbegović.

Mnoge porodice neće ukopati kompletne posmrtne ostatke svojih najmilijih, nego samo dijelove skeleta pronađenih po primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama.

Na putu ka Potočarima, posmrtne ostatke ubijenih Srebreničana iz Visokog su ispratili su i brojni bh. građani.

Mensura Alić, koja je već sahranila muža i većinu muških članova šire porodice, došla je na ispraćaj rođacima i komšijama.

„Možda pomislimo, bolje da smo i mi pomrli kad nema naših muškaraca, sinova i ljudi. Sve nam je teže i gore“, kazala je Alić.

Ispraćaj u tišini i uz molitvu

U Sarajevu, povorku je čekalo mnoštvo okupljenih građana, kao i grupa američkih studenata iz Bostona.

„Posjetili smo i Srebrenicu, prije dva dana. To nas je toliko dotaklo na način kakav nismo očekivali. Učili smo i o zločinima i genocidu, ali je to vjerojatno bez tog ljudskog elementa. Zato smo danas tu, privatno, neplanirano, kako bismo učili od prošlosti“, kazala je studentica Sarah Hotson.

Srebrenička povorka zaustavila se i pred Predsjedništvom BiH.

„Zaista teška, uz silne otpore, je borba koju moramo dobiti“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

„Da nema više negiranja genocida, da se na taj način onemogući ohrabrivanje ponavljanja ovakvih stvari. Mi ćemo, uz Božju pomoć, tu bitku dobiti.“

Kako je kazao reporter Al Jazeere Ivan Pavković, mnoge Sarajlije žrtvu Srebreničana vide i kao svoju.

„Svi su, znači, moji“, rekla je stanovnica Sarajeva Senija Lisica. „ Zaista je tužno i bolno. Ja sam došla maksuz da ovo ispratim.“

„Jedni uz molitvu, drugi u tišini, ispratili su 520 žrtava prema Srebrenici. Mjesto stradanja bit će im mjesto vječnog počinka“, izvijestio je Pavković.

Kako je kazala Maličbegović, do sada je ukopano 5.137 ubijenih dok se za više od 2.000 još uvijek traga.

“Važno je napomenuti da mnogi skeletni ostaci nikada neće biti pronađeni”, rekla je ona.

Izvor: Al Jazeera