U Jordanu i zrak gori

Senad Hadžić se priprema za put kroz pustinju: U Jordanu i zrak gori

Pripremam se za visoke temperature koje još nikad ranije nisam doživio, kaže Hadžić

Put svjetlosti, odnosno pješačenje iz Banovića do Mekke, gdje Senad Hadžić želi obaviti hadž traje već mjesecima. Senad posljednji mjesec dana boravi u Jordanu gdje se priprema za ostatak puta do Saudijske Arabije. Još uvijek se nalazi u Amanu gdje se najviše druži sa Bosancima koji tamo studiraju, te mu pomažu u pripremama za nastavak puta.

Obzirom da Senada čekaju teški pustinjski predjeli i izuzetno visoke temperature, pripreme u Jordanu su od velikog značaja za uspjeh njegove misije. Pokušavao je izdržati cijeli dan bez vode na visokoj temperaturi u pustinji, a ponekad je u tome uspješniji i od Jordanaca.

– Pripremam se za visoke temperature koje još nikad ranije nisam doživio. Nekad mi se čini da ovdje zrak gori, ali pogledam kako jordanski beduini izdržavaju svaki dan, klanjam s njima na bosanskoj zastavi i iako imam glavobolje, uzdam se u Allaha i zahvalan sam na svemu – kazao je Senad.

Senad očekuje da će dobiti vizu za Saudijsku Arabiju, a vrijeme provedeno u Jordanu je iskoristio da posjeti džemate Jordanaca koji ponekad klanjaju na vrelom pijesku i kamenju jer su džamije pune.

(DnevniAvaz)