Paradoks našeg vremena

Paradoks našeg vremena

Paradoks našeg vremena jeste da danas imamo veće kuće ali manje gostoprimstva. Imamo šire puteve ali uža gledišta. Trošimo više, a imamo manje, kupujemo više ali uživamo manje, više pogodnosti ali manje vremena.

Danas imamo više diploma, ali manje razuma, više znanja ali manje rasuđivanja, više stručnjaka ali ipak više problema, više znanja u medicini ali manje zdravlja.

Jedemo i pijemo previše, trošimo nesmotreno, za svoje ćejfove smo spremni sve dati, a za Allaha samo najnužnije. Šta nam se to dešava? Imamo udobna auta, dobre puteve, ali se manje posjećujemo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo jedni na druge, prekasno liježemo, ustajemo previše umorni, čitamo premalo, gledamo TV suviše.Volimo prerijetko i tu ljubav rijetko pokazujemo, dočim mrzimo prečesto i tu mržnju smo spremni uvijek pokazati.

Naučili smo kako da preživljavamo ali ne i da živimo. Dodali smo godine životu ali ne i život godinama. Stigli smo sve do Mjeseca i natrag. Naučili smo kako da hodamo po Mjesecu, ali ne i kako ispravno da živimo na Zemlji. Napravili smo velike stvari ali ne i bolje stvari. Savladali smo atom ali ne i svoje predrasude.

U današnje vrijeme pišemo više ali učimo manje. Planiramo više ali postižemo manje. Naučili smo žuriti ali ne i čekati. Tražimo stalno naša prava, ali zaboravljamo šta su naše dužnosti.

Ovo su vremena brze hrane i sporog varenja, velikih ljudi i sitnih karaktera, brzih zarada i plitkih odnosa. Ovo su dani luksuznijih kuća ali uništenih domova. Ovo su dani brzih putovanja, ali sve lošijih odnosa. Naša djeca imaju više igrački nego ikada, ali sve manje vremena provode sa roditeljima. U našim domovima imamo sav namještaj i sve moguće uređaje, ali sve je manje ljubavi i samilosti.

Ovo su prilike za nas da vidimo gdje se mi nalazimo. Ne smijemo se samo zadržati na konstatacijima kako nešto nije u redu nego djelujmo i popravimo naše stanje.

Volimo jedni druge, ne mrzimo se. Provodimo više vremena sa svojom porodicom, sa svojom djecom, sa suprugom, sa prijateljima i dragim ljudima. Usmjerimo svoj novac ka onom što će nam donijeti koristi na oba svijeta, budimo darežljivi a ne škrti. Dajimo više za Allaha i njegov hatar a manje za svoj. Čitajmo više, učimo, slušajmo i razmišljajmo. Popravimo naše odnose sa rodbinom i prijateljima, nazovimo ih, posjetimo ih, razgovarajmo jedni sa drugima, ne zatvarajmo se u sebe. Budimo optimisti, vedri, komunikativni. Pomažimo jedni drugima, a nemojmo odmagati i svakim danom se zapitajmo: Moj Bože, šta danas mogu uraditi za Tebe?