Saopćenje Rijaseta IZ BiH

Rijaset IZ u BiH: Informacija MUP RS-a shvatamo kao ozbiljnu prijetnju i pripremu za novi genocid

U Čađinoj informaciji ne spominje se četnički pokret, kaže se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH

U povodu zvanične informacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o lociranju navodnih vehabija u 14 općina toga entiteta, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

U saopćenju se kaže:

“Zvanična informacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koju je potpisao ministar Stanislav Čađo, u medijima objavljena 4. decembra, prema kojoj su osumnjičeni za terorističke aktivnosti muslimani u svim mjestima gdje je zabilježen imalo značajniji povratak, kao što su Janja, Kozarac; Bratunac, Srebrenica i ostala spomenuta mjesta, te u kontekst terorizma dovođenje džamija, ramazana, iftara i drugih legitimnih aktivnosti Islamske zajednice i muslimana predstavlja sraman, odvratan i opasan čin koji mora naići na odlučnu osudu svih domaćih i međunarodnih političkih predstavnika.

U informaciji Stanislava Čađe se ne spominje četnički pokret, odnosno nasljednici i čuvari tradicije masovnih koljača i ubica muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku tokom Drugog svjetskog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Četnička organizacija je registrirana, ima svoje organe, predstavnike i međunarodnog je karaktera, za razliku od navodnog vehabijskog pokreta koji nije nigdje registriran, nema adrese i organa da bi se moglo govoriti o pokretu ili organizaciji. Dakako, ako postoji vehabijska organizacija ili pokret pozivamo nadležne državne organe da obznane adresu, vrijeme i mjesto registracije, organe pokreta, karakter i ostale nužne informacije.

Informaciju, u kojoj se prepoznaje opasna namjera prema muslimanima, napravilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, dakle isto ono Ministarstvo koje je presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu označeno da je bilo izvršilac genocida u Srebrenici 1995. godine. Jesu li se u Srebrenici 1995. godine izvršioci genocida iz sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske borili protiv vehabija, ili sada MUPRS priprema novi genocid u Srebrenici tako što preživjele žrtve genocida označava vehabijama i legitimnom metom za srpske ekstremiste?

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a shvata kao ozbiljnu prijetnju i pripremu za novi genocid i progon Bošnjaka muslimana. One koji su zaboravili treba podsjetiti na primjer beogradske revije „Duga“, koja je pred početak agresije i genocida konstantno širila strah od islama i muslimana, blatila Islamsku zajednicu i njene predstavnike, a džamije označavala opasnim mjestima i ezan pozivom na rat. Na takvoj medijskoj podlozi, revija „Duga“ nije bila jedina, izvršena je priprema ubica i jedinica koje su krenule na Bosnu i Hercegovinu i počinile najteže zločine nad Bošnjacima, kao što su etničko čišćenje, masovna ubistva, progoni i genocid.

Informacija MUPRS-a potvrđuje da politika sijanja straha i pripreme novih ubica i zločinaca ima kontinuitet što najbolje ilustriraju ovakve zvanične propagandističke informacije i izjave srpskih političkih predstavnika. Osuđena zločinka Biljana Plavšić je govorila da su muslimani genetski kvaran materijal, a Milorad Dodik tvrdi kako se muslimanima ne može vjerovati i kako je neprihvatljivo da sude sudije muslimani. Nakon što je očišćena polovina BiH od Bošnjaka muslimana, sada se priprema teren da se očisti taj dio BiH od onih koji su se vratili, zatim da se protjeraju muslimani koji se nalaze u blizini entitetske linije, a nakon toga to što preostane malo muslimana u Bosni i Hercegovini stavi pod srpsku kontrolu.

Predstavnici Republike Srpske pokazuju da su za njih svi muslimani vehabije, da su svi muslimani za njih potencijalni teroristi, pogotovo kada dođe ramazan, kada se iftare i kada odlaze u džamiju. A kada srpska politika, ona koja baštini vrijednosti četništva i genocida, muslimane proglasi teroristima, to znači da se mogu očekivati novi zločini, ubistva i progoni muslimana.

Nažalost, muslimani i Islamska zajednica ne osjećaju samo pritiske iz Republike Srpske, nego i od  pojedinih medija iz Federacije BiH koji sistematski rade na kompromitaciji Islamske zajednice, širenju straha od islama, muslimana i džamija i koji po Federaciji Bosne i Hercegovine tragaju za navodnim vehabijama, a potom prave montirane izvještaje o pronalasku navodnih vehabija u našim džematima. I jedni i drugi imaju isti cilj i proizvode iste posljedice. Ova grupa medija navodne vehabije „ganja“ po Federaciji Bosne i Hercegovine i „otkriva“ ih u džematima i optužuje Islamsku zajednicu, dok MUPRS „ganja“ vehabije po RS-u s ambicijom da svoje istražne radnje prenese na cijelu BiH, ali i oni džamije vezuju za terorizam i vehabije. Po čijem nalogu se provode ove zajedničke aktivnosti protiv muslimana i Islamske zajednice?

Islamska zajednica također želi ukazati muslimanima, posebno našim džematima i imamima u bošnjačkoj dijaspori, na potrebu opreza, zbog postojanja bojazni da se u nekim slučajevima planski usmjeravaju pojedina lica od obavještajnih službi radi radikaliziranja i kompromitacije muslimana Bošnjaka i Islamske zajednice. Indikatvino je da je u Gornjoj Maoči bio ili jeste prisutan znatan broj potpuno nepoznatih osoba iz Srbije ili Beča a koje imaju vrlo radikalne i ekstremne stavove, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.