VRIJEDNOSTI I ZNAČAJ MJESECA ZUL-HIDŽDŽETA

VRIJEDNOSTI I ZNAČAJ MJESECA ZUL-HIDŽDŽETA
Autor Senad ef. Agic

Vrijednosti i znacaj mjeseca Zul-Hidzdzeta Posljednji mjesec u hidzretskom kalendaru pocinje u petak 28. oktobra, 2011

Kaze Uzviseni Allah dz.s. u Kur’anu: “Tako mi zore i deset noci…” {sura El-Fedzr 1-2} Allah dz.s. se kune zorom, tj. svitanjem, a posebno se misli na zoru prvog dana Kurban-Bajrama, kao sto se navodi u tefisru Ibn Kesira.
Zatim, i deset noci….tj. misli se na prvih deset noci i dana mjeseca Zul-Hidzdzeta, Allah se zaklinje ovim nocima kako bi ukazao vjernicima na vrijednost ovih noci u odnosu na druge noci.
Biljezi Buharija r.a.u Sahihu, Davud i Tirmizi u Sunenima od Abdullaha ibn Abbasa r.a. da je Poslanik a.s. rekao: “Nema dana u kojima je dobro djelo draze Allahu dz.s. od ovih 10 dana”. Pa su upitali: “O Allahov Poslanice, ni borba na Allahovom putu???” Rekao je: “Ni borba na Allahovom putu, osim covjeka koji izadje u borbu dajuci sebe i svoj imetak i vrati se bez icega!“

Imam Ahmed biljezi od Abdullaha ibn Omera r.a. da je Poslanik a.s. rekao: “Nema vecih niti drazih dana Allahu za cinjenje dobrih dijela od ovih dana, zato izgovarajte tehlil [la ilahe illallah],tekbir [allahu ekber] tahmid [elhamdulillah]”.
Navodi se od Aise r.a. da je Poslanik a.s. rekao: “Nema nijednog dana u kome Allah dz.s. oslobodi vise robova od vatre od dana Arefata. Allah dz.s. se primakne, a zatim se pohvali s njima, tj. svojim robovima, pred Svojim melecima, govoreci: ‘Sta su ovi trazili???’, a u drugoj predaji postoji nastavak gdje se kaze: ‘Budite svjedoci, meleci Moji, da Sam im oprostio!!!’” [Muslim, En-Nesai]

Prenosi se od Ibn Abbasa r.a. da je poslanik a.s. rekao:
“Dan u kome je oprosteno Ademu a.s. jeste prvi dan Zul-Hidzdzeta, ko bude postio taj dan bice mu oprosteni svi grijesi.
Drugog dana Zul-Hidzdzeta Allah dz.s. je primio dovu Junusa a.s. i izbavio ga iz utrobe kita, pa ko bude postio taj dan kao da je cinio ibadet citavu godinu.

Treci dan Zul-Hidzdzeta je dan u kome je primljena dova Zekerijjaha a.s. i ko bude postio taj dan bice mu primljena dova.

Cetvrti dan je dan u kome se rodio Isa a.s. i ko ga provede posteci, Allah ce otklonuti od njega svaki ocaj, siromastvo i na Sudnjem danu ce biti s onim koje je Allah obradovao.

Peti dan je dan u kome se rodio Musa a.s. i ko ga provede posteci bice spasen od licemjerstva i kazne u Kaburu.

Sesti dan je dan u kome je Allah dz.s. podario svom Poslaniku svako dobro[hajr] i ko ga provede posteci Allah ce se smilovati na njega i spasice ga svake kazne poslije njega.

Sedmi dan je dan u kome se zatvaraju vrata Dzehennema i ne otvaraju se sve dok ne prodje 10 dana Zul-Hidzdzeta, pa ko bude postio taj dan Allah dz.s. ce zatvoriti mu trideset vrata svake poteskoce i otvorice mu vrata olaksice.

Osmi dan je dan koji se zove Jevmu-tervijje, ko ga bude postio bice mu data velika nagrada, tj. bice obilato nagradjen nagradom ciju vrijednost niko ne zna drugi osim Allaha dz.s.

Deveti dan je dan koji se zove Jevmu-Arefe,tj. dan Arefata, pa ko ga bude postio bice mu to keffaret za proslu godinu i godinu koja dolazi, nastupajucu. To je Dan u kojem je objavljeno: “Danas sam vam vjeru vasu usavrsio, i blagodat Svoju prema vama Upotpunio, i Zadovoljan sam da vam Islam bude Vjera”.

I deseti dan je Jevmul-Adha, pa ko zakolje u njemu kurban, tj. prinese kurban, s prvom kapi krvlju koja potekne brisu se grijesi njemu i njegovoj porodici. A ko nahrani vjernika ili udijeli sadaku u tom danu Allah ce ga prozivjeti na Sudnjem danu bezbjednog, sigurnog i bice mu mizan, tj. vaga njegovih djela teza od Brda Uhud.”

Dolazi nam mjesec Zul-Hidzdzeh, prvi dan nastupa u petak, pa iskoristimo ove predstojece dane u postu i ostalim stvarima vezanim za ibadet.

Neki od preporucenih ibadeta tokom ovih dana:
Medju dobrim djelima koje trebamo raditi jest post, jer uzviseni Allah dz.s. kaze u hadisi kudsijji: “Sva djela sina Ademovog pripadaju njemu, osim posta, koji je Moj i ja za njega nagradjujem!!!”
Nocni namaz [kijamu-lejl]. Poslanik a.s. je rekao da je dobrovoljni post u ovim danima ravan dobrovoljnom postu jedne godine, a dobrovoljni namaz u svakoj njegovoj noci ravan je dobrovoljnom namazu u noci Lejletul-Kadr. [Tirmizi]
Ucenje Kur’ana, posebno u ovim danima, jer jedan harf-deset sevapa, znaci njihovo ucenje, proucavanje, razmisljanje.
Cinjenje mnogo sedzde, jer Poslanik a.s. kaze: “Cini puno sedzdu jer neces uciniti ni jednu sedzdu Allahu, a da te On nece uzdici na vecu derezdu i Izbrisati ti jedan grijeh.”
Izgovaranje sto vise tehlila-la ilahe illaallah, tekbira-allahu ekber, tahmida-elhamdulillah.
Pokajanje -tevba, mada pokajanje treba ciniti stalno, trebamo iskoristiti ove mubarek dane kako bi jos vise cinili tevbu i okrenuli svoja srca ka ibadetu inshallah.
Sadaka, pomoci nekog u nevolji, a posebno u danima hajra, zavrijedjuje posebnu nagradu kod Allaha dz.s.

Arefat deveti dan Zul-Hidzdzeta, strogo je preporucen post tog dana, za one koji su kod svoje kuce [tj.one koji ne obavljaju Hadzdz], jer je to najvazniji dan cijele godine. Poslanik a.s. je rekao da post na Dana Arefata brise grijehe protekle i nastupajuce godine. [Muslim]
Deseti Dan je dan Bajrama i zabranjeno ga je postiti.

Pa ako mozemo zasto da se ne potrudimo i iskoristimo ove dane u postu i ibadetu, ili bar jedan od ovih dana ako ne sve. Ne dozvolimo da nam prodju ovi dani i blagodat koju nam je Allah dz.s. svima podario i ponudio. Nikada ne mislite da ste uradili dovoljno dobra!!!
Rabbena tekabbel minna Inneke Entes-Semi’ul-Aliim!
Gospodaru, primi od nas, jer Ti sve cujes i znas!

Preuzeto sa www.mesihat.com