Protestno pismo BiH Dijaspore

October 17, 2011

Elliot I. Portnoy, Chief Executive
SNR Denton
1301 K Street, N.W.
Suite 600, East Tower
Washington, DC 20005-3364

Gospodine Portnoy,

Pišemo Vam u ime 300 000 Bošnjaka Amerikanaca i 50 000 Bošnjaka Kanadjana u čije ime protestujemo u vezi Vašeg planiranog dogadjaja za 21i oktobar ove godine sa glavnim protagonistom sadašnjim predsjednikom manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom. On je poznat po stvaranju negativne atmosfere u javnosti u i oko Bosne i Hercegovine, a najviše je poznat po negiranju genocida počinjenog od strane srpskih snaga i snaga bosanskih Srba nad nevinim Bošnjacima u toku rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Milorad Dodik je prijetnja miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu čitavog balkanskog regiona samim tim što namjerno podriva zvaničnu vlast BiH i prijeti otcjepljenjem kad god to njemu politički ide u prilog. Republika Srpska je nastala na temeljima genocida i etničkog čisćenja kroz ratnu politiku i vodjstvo ratnog kriminalca, sada već zatvorenog, Radovana Karadžica. Dodikova retorika negiranja genocida i njegove opstrukcije su veoma slične Karadžićevom pristupu ovom problemu i predstavljaju još uvijek veliku prijetnju dugoročnom miru i stabilitetu.

Milorad Dodik uporno negira genocid počinjen nad Bošnjacima i rekao je u aprilu 2010 godine u intervjuu sa beogradskim novinama “bosanski Srbi nikada neće prihvatiti da je u 1995 godini ubijeno 8000 Muslimana u Srebrenici.” Zatim je dodao “mi ne možemo i nećemo nikada prihvatiti opis tog dogadjaja kao genocid.” Samim negiranjem genocida, Dodik koči sve pokušaje uspostavljanja mira i pomirenja u BiH i regionu. Dogadjaji u Srebrenici su opisani kao genocid od strane dva medjunarodna suda – Medjunarodni Sud Pravde (ICJ) i od strane Medjunarodnog Suda za Ratne Zločine za Bivšu Jugoslaviju u Hagu (ICTY).

Američki je Kongres 2005 godine izglasao Rezoluciju 199 i primio na znanje da se u Srebrenici desio genocid i da se počinioci genocida moraju kazniti za taj zločin.

Vi tvrdite da vaša firma ima odgovornost u okviru socialnog sistema i da je požrtvovana i da se obavezuje da ostvaruje svoje poslovne ciljeve i one svojih klijenata, a istovremeno da promoviše raznovrsnost, ekološku održivost i dobrobit svih zajednica u kojima se posluje i živi.

Samim tim što dozvoljavate negatoru genocida da koristi javni forum organizovan od strane Vaše firme nanosite nesnosnu štetu hiljadama Amerikanaca bosanskog porijekla koji su izgubili svoje voljene u genocidu, tokom etničkog čišćenja i mučenja.

Nadamo se da ćete uvažiti našu ozbiljnu zabrinutost i nadamo se da ćete naći za shodno da nam se obratite i odgovorite na naše iskaze zabrinutosti.

S poštovanjem,

Mr. Haris Alibasic, Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
www.bosniak.org

Prof. Emir Ramić, Predsjednik Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/

Sanja Seferovic-Drnovsek J.D, MEd, Član upravnog odbora Bosansko-Američkog Instituta za istraživanje genocida i edukaciju
www.baginst.org

cc: Elyse Blazey, Public Relations Manager, SNR Denton
cc: Frederick D. McClure, Partner, Washington office, SNR Denton
cc: Caryn L. Chalmers, Partner, Chicago office, SNR Denton