Prevodilac Kur’ana na japanski jezik

Umar Mita je prvi Japanac musliman prevodilac Kur’ana na japanski jezik.

Umar Mita je najznačajnije ime u historiji islama u Japanu. Umar Mita je rođen 1892. godine u samurajsko-budističkoj porodici u Chofu u Yamaguchi. Mita je primio islam 1941. godine u 49. godini. U 60. godini Umar Mita je odlučio da potpuno posveti svoj život islamu nakon čega počinje izučavati arapski jezik. Prvi prijevod Kur’ana na japanski jezik objavljen je 1920. godine, drugi 1937. godine a treći 1953. godine.

Sve ove prijevode uradili su Japanci nemuslimani. Umar Mita je prvi Japanac musliman prevodilac Kur’ana na japanski jezik. Umar Mita je dvanaest godina radio na prijevodu Kur’ana na japanski jezik da bi u 80. godini svog života uspio objaviti taj prijevod. Mita je umro dvije godine kasnije.

Prvi muslimani u Japanu bili su malezijski trgovci. Značajniji prodor islama u Japan desio se u vrijeme Otomanskog carstva kada je ovo carstvo uspostavilo diplomatske veze sa Japanom. Prvi Japanac koji je obavio hadž bio je Kotaro Yamaoka. Yamaoko je uz pomoć Turske 1938. godine sagradio prvu džamiju u Tokiju.

(akos.ba/saff.ba)