Briga o našim starim i osobama u potrebi

Briga o nasim starim i osobama u potrebi PDF format

Briga o našim starim i osobama u potrebi

Es selamu alejkum!  

Poštovana braćo i sestre u dini-Islamu, uvažene džematlije/ke, 

Nadamo se da vas ova poruka zatiče u dobrom zdravlju i raspoloženju. Molimo Alllah dž.š. da vam da zdravlja, dobro nafaku i da vas zaštiti od svakog zla i belaja.  

Gospodar svjetova nas je stvorio da živimo jedni s drugima, i našu vjeru u mnogim stvarima odredio, uvjetovao kroz odnos prema drugim ljudima. Pored obaveza koje imamo prema Gospodaru svjetova, kao ljudska bića imamo obaveze jedni prema drugima.

Drage naše džematlije/ke, želimo da vas podsjetimo na jedan od zaspostavljenih sunneta, jedno od zapostavljenih dobrih djela kojima nas je podučio naš voljeni Poslanik Muhammed a.s., a to je unošenja radosti u srca i živote drugih ljudi. Zapamtimo draga braćo i sestre, jedno od najvrijednih dijela koja možemo učiniti na dunjaluku jeste obradovati nekoga u ime Allaha, olakšati nekome u ime Allaha, donijeti nekome radost u život u ime Allaha.

Abdullah ibn Omer, r.a., prenosi da je neki čovjek pitao Poslanika, s.a.v.s.: Ko je najdraži čovjek Allahu i koje je djelo najdraže Allahu? pa je Poslanik, s.a.v.s., odgovorio: ”Allahu je najdraži onaj čovjek koji najviše koristi ljudima, a najdraže djelo Allahu je unijeti radost u srce vjernika, otkloniti od njega brigu, oprositit mu dug i ublažiti mu glad.”

Dakle naša vjera ne insistira samo na djelima prema Gospodaru, nego i djelima prema drugim ljudima. Poznati su nam mnogobrojni hadisi Poslanika a.s., u kojim kaže: Nije potpunog vjerovanja onaj koji zanoči sit a komšija gladan, onaj ko ne želi drugom muslimanu što želi sebi, onaj od čijeg jezika i ruku nisu mirni i sigurni drugi muslimani, onaj ko ne iskaže poštovanje prema gostu.”

Kroz ove hadise vidimo koliko su u našoj vjeri važni ljudi i važna njihova osjećanja, jer kroz dobročinstvo prema njima možemo zaslužiti veliku nagradu. Gospodar kada naređuje ibadete, namaza, posta, zekata, hadža, naređuje i dobročinstvo, pomaganje, olakšanje, brigu i pomoć ljudima. Psihološka istraživanja su dokazala da pomaganje i obveseljvanje drugog doprinosi ličnom osjećaju sreće i zadovoljstva.

Drage naše džematlije i džematlijke!

Naš džemat od svoga osnivanja vodi brigu o siromašnim i osobama u potrebi kako svojih članova, tako i druge braće i sestara. Imajući to u vidu pozivamo članove naše zajednice koji su u potrebi da se jave u džamiju kako bi džamijski odbor razmotrio mogućnost pomoći. Također, pozivamo članove da nam jave ako znaju osobu/be, pogotovo naše stare i penzionisane osobe koje žive same a potrebni su za bilo kakvom pomoći, na broj telefona: 905 662-3678 ili na email info@bichamilto.com.

Naš Poslanik a.s. je volio osobe koji su pomagali druge, a naša dužnost je da se toga pridržavamo. 

Džematski odbor BIC Hamilton