Komemoracija i tevhid za žrtve genocida u Prijedoru

Bošnjački islamski centar Hamilton pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada

ORGANIZUJE

KOMEMORACIJU POVODOM 20 JULA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U PRIJEDORU

Komemoracija i tevhid za žrtve genocida u Prijedoru će se odžati u subotu 21. jula, 2018. godine sa početkom u 7:30 p.m. u BIC Hamilton.

Ljudska budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru. Ako se u cijeloj Bosni i Hercegovini traži grad koji je prošao kroz najteže, ljudskom umu nezamislive muke, čije su stanovnike zločinci krvavih ruku, u kilometrima dugoj koloni mrtvih tijela otpremili sa ovog svijeta, grad kojemu su ubili dužu i pretvorili ga u pustinju, onda je to svakako Prijedor. Genocid u Prijedoru je potvrda da je historija svijeta, historija krvnika i žrtve, u kojoj krvnik svim sredstvima, a prije svega ubijanjem i zatiranjem žrtve, hoće gospodariti žrtvom, a da za to ne snosi nikakvu odgovornost, pravdajući zločin činom povijesnog osvješcenja i katarze, za koga treba još biti nagrađen.

Dođite na komemoraciju jer se genocid u Prijedoru tiće svih boraca za ljudska prava, slobode, istinu i pravdu.
Dođite na komemoraciju da još jednom zatražimo da se bez odlaganja prihvati inicijativa roditelja ubijene djece o gradnji spomenika u Prijedoru. Ubijena prijedorska mladost zaslužuje spomen obilježje kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi strašni zločin ubijanje djece. Imate još jednu priliku da pokažete minimum ljudskog dostojanstva i dozvolite izgradnju spomen obilježja ubijenoj prijedorskoj djeci, neka bude naša poruka prijedorskom političkom establišmentu.

U tri mjeseca 1992. godine, u genocidu u Prijedoru ubijena je većina žrtava od 3.176 do sada evidentiranih; među njima 256 žena te 102 djece.

Pozivamo sve istinske prijatelje istine i pravde iz Južnog Ontario da svojim prisustvom daju doprinos kulturu pamćenja.

Bošnjački islamski centar Hamilton