23.godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Ne zaboravimo: 23.godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice – Centralna Komemoracija u Bošnjačkom islamskom centru Hamilton

U organizaciji Bošnjačkog islamskog centra Hamilton, a pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i u saradnji sa Bošnjačkom islamskom zajednicom Gazi Husrev Beg Toronto i Bošnjačkim islamskim centrom Toronto u nedelju 8. jula 2018. sa početkom u 7:30 pm u Bošnjačkom islamskom centru Hamilton se održava Centralna komemoracija povodom 23. godišnjice od genocida u Srebrenici. Pozivamo sve prijatelje istine i pravde, a posebno našu djecu i omladinu da svojim prisustvom daju svoj doprinos kulturi pamćenja genocida u Srebrenici i BiH.

Podsjećamo da Srebreničani koji su preživjeli genocid i nakon 23 godine još traže pravdu za ubijenih 8.372 muškarca i dječaka. Vlada Kanade počela je zvanično priznavati genocid u BiH nakon što je 2010. godine Parlament usvojio prvu Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i 2015. godine drugu Rezoluciju kojom je genocid u Srebrenici svrstna u pet največih svjetskih genocida koji se svakog aprila komemorišu u Kanadi. Tako žrtve genocida u BiH nisu zaboravljene u Kanadi. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u BiH. To potvrđuje pored dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, jednoj od najuglednijih svjetskih muzejskih ustanova, izučavanje genocida u BiH u nekim kanadskim školama, otkrivanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, prvom takvom komemorativnom spomen obilježju u Sjevernoj Americi, podjeli Cvijeta Srebrenice, simbola genocida, svim članovima Kanadskog parlamenta i proglašenje 11. jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u gradovima Hamilton i Windsor.
Bošnjački islamski centar Hamilton odaje počast svim žrtvama agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima. Odajemo i počast kanadskim građanima koji su u okviru mirovnih operacija žrtvovali svoj život da bi zaštitili osnovna ljudska prava i slobode u BiH.
BIC Hamilton