Saopćenje povodom čestitke Vlade Kanade

01. 03. 2018.

Saopćenje povodom čestitke Vlade Kanade i drugih kanadskih političkih subjekta povodom Dana nezavisnosti BiH

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, blagdana koji je prelomni historijski trenutak savremene države BiH jer potvrđuje njeno državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje, Vlada Kanade i drugi kanadski politički subjekati su poslali čestitku građanima BiH.

1. Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-Bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu,  Bob Bratina je poslao čestitku u ime Vlade Kanade u kojoj se kaže:
“Bila mi je izuzetna čast da posjetim BiH dva puta, prvi put 1978. godine i drugi put deset godina poslije. Tada nisam mogao ni pomisliti da će samo četiri godine poslije druge posjete, odmah poslije Referenduma za nezavisnost, BiH zahvatiti velika tragedija. Tragičnu historiju moderne države BiH prepoznao je Kanadski parlament jednoglasnim usvajanjem Rezolucije kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i druge Rezolucije kojom je genocid u Srebrenici uvršten u kanadski mjesec sjećanja na genocide u svijetu, što je svakog aprila. Posebno sam ponosan što sam od Vlade Kanade zatražio ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu, jednom od najljepših svijetskih gradova, putem sponzorstva parlamentarne peticije E-1455. U ime Vlade Kanade želim poslati čestitku svim Kanađanima bosanskohercegovačkog porijekla povodom Dana nezavisnosti BiH, koja je utemeljena na mojoj ljubavi prema bosanskohercegovačkom narodu, njegovoj kulturi, karakteru i njegovoj domovini”. 

2. Odlukom gradonačelnika Hamiltona Fred Eisenbergera na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada je napisano:
« Sretan Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ».

3. U poruci bosanskohercegovačkoj zajednici u Kanadi, članica Skupštine grada Hamiltona Maria Pearson je napisala: “Želim čestitati i poslati moje najbolje želje bosanskoj zajednici u Kanadi u povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH. Vaš prelomni historijski pokret 1. marta 1992. za savremenu, suverenu, nezavisnu državu BiH potvrdio je nezavisnost i suverenost države BiH kao izraz volje većine njenih građana. Na taj memorijalni dan, BiH je stekla uslove da postane članica međunarodne zajednice, kao 177. članica Ujedinjenih nacija. Cjenim i pozdravljam napore Bosanske zajednice u Kanadi na njenom prepoznatom radu za bolju BiH i ohrabrujem je da nastavi odličnu borbu za bolju državu BiH”.

Prvi mart je historijski dokaz da će BiH uvijek biti ma koliko to projektantima, naredbodavcima i izvršiocima agresija i genocida remetilo njihove ratne ili mirnodopske, zločinačke, udružene poduhvate. Prvi mart je historijska bosanskohercegovačka sudbina i mi ne bismo bili ono što jesmo da smo 1992. godine u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje agresorima i zločincima. Svi koji ne slave ovaj historijski dan žale za Velikom Srbijom i Velikom Hrvatskom. Prvi mart je historijska činjenica. Slavio ga neko ili ne, on nepobitno dokazuje slobodnu volju građana i naroda u BiH da obnove svoju državnost, čime su se stvorili uslovi za međunarodno priznanje BiH. 

Svim državljanima BiH na cijeloj državnoj teritoriji kao i svim Bosancima i Hercegovcima širom svijeta čestitamo naš najveći praznik – Dan nezavisnosti BiH. BiH je suverena i nezavisna država, punopravna članica Ujedinjenih nacija. I dalje imamo atake na njenu državnost, suverenitet i teritorijalni intergritet. Međutim, integrativne i progresivne snage u matici i dijaspori uvijek su bile jače od ekstremnih i dezintegrativnih antibosanskih snaga.

Najbolji poklon onima koji priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, onima koji priznaju činjenicu da je BiH priznata tada kao nezavisna država, onima koji se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne, slobodne, suverene države BiH stigao je iz Kanade. Kanada se još jednom stavila na stranu nezavisne, slobodne, suverene države BiH, na stranu istine i pravde, na stranu slobode i ljudskih prava. Hvala Kanada.

Institut za istraživanje geocida, Kanada