Susret sa članom Kanadskog parlamenta Bob Bratina

  1. 02. 2018.
    , sponzorom peticije za ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu

    Profesor Emir Ramić se 22. 02. 2018. godine susreo sa istaknutim članom Kanadskog parlamenta i članom Kanadsko-Bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu, gospodinom Bob Bratina. Sastanak je održan u njegovom ofisu u Hamiltonu.

    Ramić je uručio Bratini pismo Kanadsko-bosanskohercegovačke zajednice naslovljeno premijeru Kanade Justin Trudeau i ministrici vanjskih poslova  Chrystia Freeland u kome se traži ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu.  Ramić je naglasio da ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu znači mnogo tako potrebnoj demokratizaciji bosanskohercegovačkog društva i države, procesu evroatlanskih integracija, boljem diplomatskom, ekonomskom, kulturnom i naučnom povezivanju dvije zemlje. Zahvalio se na njegovom sponzorstvu peticije koja je već prihvačena od Kanadskog parlamenta u kojoj se traži otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu. Bratina je svjestan činjenice  o važnosti diplomatskog prisustva Kanade u Bosni i Hercegovini, brojnosti bh dijaspore u Kanadi kao i svih drugih razloga bitnih za razvoj i unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa. Uz obečanje da će pismo direktno uručiti premijeru i ministrici vanjskih poslova Kanade, Bratina je posebno istakao da će lično učiniti sve da se ambasada što prije otvori.

    Razgovaralo se i o drugim temama iz rada Bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi, trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i drugim pitanjima. Istaknutom kanadskom parlamentarcu je urečena knjiga “Ono najljepše Bosna i Hercegovina”. Bob Bratina je na kraju svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.  Obečao je da će skoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

 

Bob Bratina je takođe obečao da će biti na svečanom otvaranju prve bosanskohercegovačkr džamije u Hamiltonu.

Zahvalni smo Bratini na sponzorstvu peticije za ponovno otvaranje Kanadske ambasade u Bosni i Hercegovini i na svemu drugom što čini za našu državu.

Institut za istraživanje genocida Kanada