Mevludski program povodom rođenja Muhammeda, a.s.

Mevludski program povodom rođenja Muhammeda, a.s.

Poštovana braćo i sestre, draga djeco i omladino- esselamu alejkum!

Čast nam je pozvati vas na mevludski program povodom 12. rebiu-l-evvela – dana rođenja Muhammeda, a.s.. Mevlud će se održati u subotu (2. decembar 2017. godine), u našoj džamiji nakon jacije-namaza. Izvođači programa imami i polaznici mekteba. Gost predavač, Nedžad ef. Hafizović.

Svi ste nam dobrodošli i dobro su došli vaši omiljeni KOLAČI.

Radujemo se vašem dolasku!

Muhammed, a.s., rođen je 570. godine u (Godina slona) Mekki, u plemenu Kurejš. Otac mu je već ranije umro. Kada mu je bilo 6 godina umrla mu je i majka, a samo 2 godine kasnije umro mu je i djed. Tada ga je prihvatio njegov amidža Ebu Talib i Muhammed, a.s., počeo je živjeti s njim sve do svoje 25. godine, kada je oženio Hatidžu bint Huvejlid i uspješno se bavio trgovinom.

Još prije rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., neki događaji su nagovjestili njegovo rođenje. O tome govori nekoliko hadisa.

Imam Ahmed od Irbada ibn Sarije navodi predanje, koji iznosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Ja sam kod Allaha pečat vjerovjesnika, dok je Adem bio ilovača. O tome vas obavještava dova moga oca Ibrahima, radosni nagovještaj Isa, a.s., da ću se pojaviti, snovi moje majke kao i majki drugih vjerovjesnika.”

Dovu koju je Ibrahim, a.s., učio kad je sagradio Kabu bila je da stanovnicima mekkanske doline pošalje poslanika, jednog od njih, koji će im ajete kazivati, Knjizi ih i mudrosti učiti i očistiti ih.

Radosni nagovještaj Isa, a.s., o dolasku posljednjeg poslanika govori da će on doći i nosit će ime Ahmed, odnosno Muhammed.

“Snovi koje je usnila Poslanikova majka” pojašnjene su u njegovim riječima u jednom drugom hadisu koji prenosi Ahmed a koji glasi: “Moja je majka u snu vidjela da je iz nje izašlo svjetlo koje je obasjalo palače Šama”.

Navedene riječi hadisa znače da je Amina – Muhammedova, a.s., majka, vidjela to u snu dok je bila trudna, pa je ispripovjedala svojim najbližima, što se potom među njima pročulo i postalo poznato.