Održana promocija knjige o Bošnajčkim muhadžirima u Americi, autorice Aiše Purak

U HAMILTONU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE O BOŠNJAČKIM MUHADŽIRIMA U AMERICI, AUTORICE AIŠE PURAK
Autor: Aiša Purak

Promotori Emir Ramić i Edina Kovačević, i autorica Aiša Purak

Na osnovu ranijeg dogovora s imamom bošnjačkog džemata u gradu Hamiltonu (Kanada) “Bosnian Islamic Centre of Hamilton” hadži Ismail ef. Fetićem, održana je u subotu, 17. juna 2017. godine, promocija knjige pod naslovom “Bosanski imigranti: mogućnosti i izazovi”, uz zajednički iftar s džematlijama Hamiltona. Nakon klanjanja akšam-namaza kojeg je predvodio imam Ismail ef. Fetić i pojio duše i srca postačima svojim melodičnim i nadahnutim učenjem Kur’ana, uslijedio je zajednički iftar kojeg su pripremile vrijedne hanume Hamiltona. Promociju knjige je otvorio imam Ismail ef. Fetiċ, a zatim se prisutima s kratkom biografijom o autorici obratila Edina Kovačeviċ, dok je o knjizi govorio recenzent i promotor dr. Emir Ramić.

Atmosfera iftara je bila harmonična. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i neizmjerna čast vidjeti poznata lica divnih džematlijki džemata Hamiltona s obzirom da je ovo bila već moja druga posjeta ovom džematu. Oduševljenje i sreća je bila obostrana. Džematlijke Hamiltona nisu krile svoje zadovoljstvo mojom posjetom, što me doista posebno oduševilo. Na žalost, vrijeme između akšama i jacije bilo je doista kratko i kompaktno, ali se promicija knjige ipak održala, zahvaljujući prvenstveno organizatorima programa i vrijednim džematlijkama Hamiltona, te svim ostalima koji su svojim prisustvom uveličali promociju knjige.

Jedan od meni najomiljenih momenata prilikom posjeta džematima jeste muhabet s džematlijkama. Tokom tih kratkih ali bogatih razgovora naučim mnogo od Bošnjakinja. Šta je na njihovim umovima i srcima, šta žele saznati i o kojoj temi žele da im se govori, kakva je situacija u džematima, da li ima problema ili vlada harmonija. Tako sam i ovom prilikom nastojala da razgovaram sa što više džematlijki. Između ostalog, razgovor se vodio o organizaciji iftara i prijedlozima na koji način je najbolje i najefikasnije moguće organizirati zajednički iftar za žene. Između ostalog, bilo je ideja da se nađe profesionalni kuhar kome bi se platilo da pravi iftare. Druga ideja bila je da se udruži nekoliko familija i da one prave iftar i pozivaju džematlije. Najviše prisutnih bilo je za prijedlog hodžinice Edine Fetić koja je predložila da svaka porodica ponese nešto za iftar. Pitanje organiziranja zajedničkih iftara je izazov mnogih džemata širom Amerike i Kanade. Neki džemati, kao na primjer džemat Rochestera, ima zajedničke iftare svaku večer u džamijskim prostorijama, dok neki drugi džemati imaju samo vikendima.

Promociji knjige odazvalo se dosta džematija Hamiltona. Nakon obilnog iftara, počela je promocija knjige koju je otvorio Ismail efendija, te se zahvalio džematlijama na odzivu a autorici knjige za dolazak i zijaret njihovom džematu. Efendija je naglasio da je ta noć posebna za njihov džemat. „Ne samo da imamo čast da održimo promociju knjige uvažene mualime i magistrice Aiše Purak u našem džematu, nego smo dobili još jednu sestru večeras. Naima, jedna Kanađanka je odlučila da primi islam večeras i to baš u našem džematu. Ona je izabrala najljepšu džamiju, najljepši džemat i najljepšeg hodžu pred kojim će primiti Islam”, kazao je efendija. Njegove riječi su bile velikodušno nagrađene žestokim aplauzom prisutnih džematlija. Imam Ismail ef. je još čestitao dr. Emiru Ramiću na prijemu u Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti, na izboru u zvanje akademika i dopisnog člana Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Još je naglasio da je to velika čast i priznanje za sve džematlije Hamiltona s obzirom na to da je dr. Ramić dio njihovog džemata i da je dao izuzetno veliki doprinost samom džematu Hamilton. Ismail ef. je zatim dao riječ dr. Ramiću koji je zamolio Edinu Kovačeviċ, moju dugogodišnju poznanicu, da nešto kaže o meni kao autorici.

Zatim se prisutnima obratio dr. Ramić, recenzent i promotor knjige. On je, između ostalog, rekao: “Ono što se piše, to ostaje. Čast nam je da se u našem džematu promoviše knjiga ‘Bosanski imigranti: mogućnosti i izazovi’, autorice mr. Aiše Purak. Knjiga je jedinstvena dokumentarna i umjetnička građa, i neporecivo dokumentirano i umjetničko svjedočanstvo o svojevrsnom putovanju preživjelih žrtava genocida iz Bosne i Hercegovine u Ameriku i borbi preživjelih žrtava genocida u Americi da u Američkom Melting potu očuvaju i ojačaju bosanskohercegovačku historiju, kulturu, tradiciju i jezik. Aiša Purak kroz svoje patnje, kroz odbranu svoje časti i vrlina, postala je i ostala dio otpora naroda koga su htjeli da unište, samo zato što je svjedok bosanskog poslanja. Knjiga je rezultat dugoročne teorijske i empirijske analize, a predmet studije kao takav vrlo kompleksan i dinamičan”, poručio je dr. Ramić.

Doista je teško izabrati adekvatne riječi zahvale kojima bih se mogla zahvaliti svima koji su organizirali ovu promociju i koji su učestvovali na njoj. Željela bih iskoristiti i ovu priliku da se srdačno zahvalim imamu Ismail efendiji za organiziranje promocije, zatim džematskom odboru koji je dozvolio da se promocija održi u ovoj lijepoj džamiji. Iz dubine duše želim da se zahvalim mojoj dugogodišnjoj poznanici i aktivistkinji, dragoj Edini Kovačeviċ, koje me je na prelijep i divan način prestavila. Želim da se zahvalim svima džematlijama Hamiltona, koji su svojim prisustvom uveličali ovu moju promociji. Zatim želim da iskažem svoju duboka zahvalnost, poštovanje i respekt, prema cijenjenom profesoru dr. Emiru Ramiću, za njegov dobrinos oko recencije i promocije moje knjige. Dr. Ramiċ je napisao izvrsnu i detaljnu recenziju moje knjige koja je perfektno i kritično opisala srž moje knjige. Dr. Ramiċ je moj mentor i savjetnik. Od njega i njegovog rada dosta sam toga naučila, a naučeno pokušavam primijeniti u svome radu. Jedna od mnogih vrlina jeste profesionalnost, odgovornost, ozbiljnost i pripremljenost za svaki posao kojeg dr. Ramić radi. Nastupila sam na nekoliko skupova sa dr. Ramićem i uvidjela da je svako njegovo izlaganje perfektno pripremljeno i obrazloženo.

Džematlija Hamiltona Fikret Artuković napisao je sljedeći komentar: “Posebna vrijednost ove knjige jeste to što je napisana na engleskom jeziku i obraća se vanbošnjačkom svijetu. Meni lično je dosadilo da mi svaki dan neko kaže: ‘Bošnjače ti si žrtva, tebe žele da unište i niko ti ne može pomoći’. Mene ubija ovo stalno ponavljanje a da se ništa konkretno ne poduzima. Ova knjiga za mene je tim više vrijedna, jer se obraća vanjskom svijetu, našim američkim susjedima i onima koji još ne razumiju šta se u BiH desilo. Iskreno se nadam da će knjiga biti dostupna u svim američkim bibliotekama. Dobro je što se može kupiti preko ‘Amazona’ jer je tako dostupna svima. Trud naše magistrice Aiše Purak se isplatio, a ovo je najbolji hajr koji je ovdje u dijaspori mogla ostaviti. Nek je Allah dž.š. posebno nagradi za ovo veliko djelo. Amin.”

Posebno me oduševila gesta džematlije, blagajnika džemata Hamilton, Rizvana Huskića, koji je kupio deset primjeraka moje knjige u uvakifuo za bibiloteku džamije. Ovo je doista inspirativna gesta da se knjiga učini pristupačna svima džematlijama a posebno našoj omladini i polaznicima mekteba. Veliki broj džematlija je kupilo više primjeraka knjige uz namjeru da je poklone svojim prijateljima Kanađanima, radnim kolegama ili učiteljima njihove djece.

S pravom mogu da kažem da smo mi Bošnjaci unikatan narod. Gradimo džamije, puteve, nemoćnima i slabima gradimo kuće, podižemo hair-česme, pomažemo bolesne i jetime. Mi smo narod koji će posuditi novac ili podići kredit, pa to poslati svojima u Bosni ili dati za gradnju džamija. Narod koji se ponosi radom i halal zarađenom nafakom. Mi smo generacija muhadžira koja je donijela i odgovorno nosi baklju naše vjere i kulture, i koja tu baklju mora neoskrnavljenu predati mlađoj generaciji. O svemu ovome govori moja knjiga, a dosta više ćete saznati ako je budete čitali.

Primarni cilj pisanja ove knjige bio je da se zabilježe, zapišu i otrgnu od zaborava strahoviti događaji kroz koje su prošli naši Bošnjaci, muslimani, i da ova knjiga bude historijski čuvar za naredne generacije Bošnjaka, ovde u Americi, kao i širom svijeta. Zatim sam željela da predstavim našu bošnjačku zajednicu našim susjedima i poslodavcima, Amerikancima. Željela sam da i naši prijatelji Amerikanci kroz ovu knjigu steknu uvid u našu nedavnu krvavu prošlost, i to kroz kazivanja naših Bošnjaka koji su prošli zloglasne logore, naših majki čiji su sinovu poubijani i čije se kosti još nisu pronašle, naših sestara čiji su muževi poubijani, naših jetima čiji su očevi ubijeni samo zato što su bili muslimani. Želim da nas podsjetim, i da to kažem našim komšijama Amerikancima, da se mi i dalje hrabro borimo i čuvamo svoje dostojanstvo, i da želimo biti dobri i korisni građani Amerike.

Otud i naslov moje knjige: “Bosanski Imigranti: mogućnosti i izazovi”. On je savršen odraz i zbir vlastitih iskustava i doživljaja naših Bošnjaka koje je sakupila i o njima pisala jedna od nas, Bošnjakinja. A to je vrlo važna činjenica za nas Bošnjake, jer kroz našu historiju su naše doživljaje našu historiju po pravilu pisali drugi, a ne mi Bošnjaci. U pisanju historije o Bosni ili Bošnjacima mi gotovo nikad nismo imali udjela. O nama su uvijek drugi pisali i govorili nam ko smo i šta smo mi, kakav smo mi narod, kakva je naša historija… Ali, ne više. Sada mi pišemo o sebi, i sami interpretiramo našu historiju, što je nužno da bi se jedna zajednica mogla nazvati narodom. Moja želje jeste bila da se i ja pisanjem ove knjige pridružim našim historičarima.

Zato ova knjiga ima posebno značenje za mene osobno, ali i za bosansku zajednicu u SAD-u i širom svijeta. Preporučujem knjigu svim uzrastima, a posebno našoj mlađoj generaciji, da sazna kroz šta su prolazile naše nane, majke, sestre, naši očevi, djedovi, braća, amidže, daidže i svi koji su imali muslimanska imana. Knjiga se jedostupna na amazonu putem ovog linka www.amazon.com.