Hamilton, Kanada čestita Prvi mart, rođendan naše Zemlje i naše Domovine

 1. 02. 2017.

  Hamilton, Kanada čestita Prvi mart, rođendan naše Zemlje i naše Domovine –  Glas nezavisne i nedjeljive Bosne i Hercegovine se čuje u Kanadi

  Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je historijska tačka koja ujedinjuje sve istinske prijatelje u i van Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je prošla dug put od referenduma o nezavisnosti iz 1992. godine, kome su legitimitet dali građani. Zato referendum predstavlja legitimni čin iskazivanja volje bosanskohercegovačkih građana, koji su se tada izjasnili za nezavisnu, suverenu, nedjeljivu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Tim činom je stara evropska banovina i kraljevina, država s povijesno-političkim legitimitetom iz srednjevjekovne evropske povijesti, postavljena u zajednicu savremenih država. Ujedinjene nacije, iako su prihvatili rezultate referenduma za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i međunarodno je priznali, nažalost, nisu zaštitili Republiku Bosnu i Hercegovinu – svoju članicu, žrtvu oružane agresije i genocida.

  Pravne i političke implikacije referenduma za nezavisnost su značajne u kontekstu očuvanja višestoljetnog kontinuiteta države. To je prelomni historijski trenutak savremene Bosne i Hercegovine jer potvrđuje bosanskohercegovačko državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje. Ovo je historijska činjenica koja je naučno i društveno verificirana. Činom nezavisnosti Bosna i Hercegovina se u formi nezavisne države, politički reuspostavila. Referendumom su potvrđeni bosanskohercegovačka državnost, samostalnost i nezavisnost kao većinsko opredjeljenje građana. Istovremeno potpuno su neutemeljeni pokušaji izjednačavanja legalnog i legitimnog referenduma građana Bosne i Hercegovine i tzv. ‘plebiscita’ koji je krajem 1991. organizirao Srpska demokratska stranka, insistirajući na izjašnjavanju srpskog naroda – da li želi da ostane u sastavu tadašnje Jugoslavije, a koji je proveden bez ikakvog međunarodnog nadzora i prema unaprijed propisanim pravilima. Potpuno je neutemeljena antibosanska izjava gospodina Mladena Ivanića, predsjedavajučeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine o tome da je Prvi mart početak rata i antisrpski čin. Zaboravlja Ivanić da bez Prvog marta i međunarodnog priznanja nezavisne Bosne i Hercegovine nebi sjedio u Predsjedništvi Bosne i Hercegovine koga tako nepravedno, nehumanu, koristi za antibosansko djelovanje.

  Nakon sticanja nezavisnosti i agresije i genocida, Bosna i Hercegovina ulazi u proces tranzicije. Ona mora raditi na vlastitoj stabilizaciji, kroz evroatlanske integracije koje joj mogu osigurati mir i stabilnost. Zato treba stvoriti institucionalne pretpostavke, a ne teritorijalizaciju nacionalnog interesa. Te pretpostavke podrazumijevaju istinu i pravdu, te osiguranje pune ravnopravnosti svakom narodu i građaninu na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, uz ostvarivanje optimalnog balansa između građanskog i nacionalnog. Današnja Bosna i Hercegovina nije ona referendumska. Umjesto vojnih bitaka vode se političke bitke za ratne ciljeve. Tako 25 godina poslije priznanja nezavisnosti, Bosna i Hercegovina još nema državnih garancija za svoju slobodu. U uslovima kada sve više dolazi do internacionalizacije bosanskog pitanja, dok se kontinuirano progoni država zbog traganja za pravom, istinom i pravdom, u znak poštovanja prema svima onima koji su prepoznali značaj nezavisnosti, nedjeljivosti i suvereniteta i dali svoj glas za nezavisnost i budućnost dužni smo obilježavati Dan nezavisnosti.

  U Kanadi se čuje bosanski glas. Posebno u gradu Hamiltonu. U Kanadi se lobira i bori za najbolje vrijednosti Bosne i Hercegovine. Bosanski jezik kao ključna dimenzija  Bosne i Hercegovine kroz koji se oslikava bosanska prošlost, sadašnjost i budućnost je priznat u Kanadi. Na osnovu toga otvoreno je više od deset škola bosanskog jezika u kojima se pored ostalog uči o značaju Dana nezavisnosti. Mlađe generacije moraju biti svjesne važnosti referenduma za nezavisnost. To je zadatak navedenih škola. Želimo u Kanadi potencirati ovaj datum kao jedan od najznačajnijih u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Želimo mladim Bosancima i Hercegovcima, rođenim u Kanadi, reči da je  Prvoga marta Zemlji i Domovini, Bosni i Hercegovini rođendan. Neka mladi koji još nisu ni bili u Bosni i Hercegovini znaju za taj rođendan, jer je tada Bosna i Hercegovina upisana na najvažnijem mjestu u svijetu, u Ujedinjenim nacijama. Neka mladi znaju da taj rođenadan ne priznaju neki bolesni umovi, već nastoje da upravo na taj dan ponize i uvrijede Bosnu i Hercegovinu. Bolesni su ti umovi koji se još nisu osvijestili od agresije i genocida koji su priznati od Kanade i slobodnog svijeta.

  Kanada je jedna od rijetkih država u svijetu koja je pored značaja bosanskog jezika prepoznala i značaj istine i pravde za budućnost Bosne i Hercegovine. I ove godine se građani kanadskog grada Hamiltona pridružuju svim građanima u i van Bosne i Hercegovine koji priznaju i poštuju nezavisnost, nedjeljivost i suverenost države. U povodu 25. rođendana Bosne i Hercegovine na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona darovano je sa ljubavlju:

  “Sretan 1. mart , Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”

  Što je antibosanska politika u i van Bosne i Hercegovine jača, Kanada i mnogi drugi prijatelji sve više vole Bosnu i Hercegovinu, njenu dobrotu oličenu u Ideji Bosne i Bosanskom duhu. Oni koji mržnjom prema Bosni i Hercegovini hoće destrukcijom unesrećiti sve oko sebe, zapravo su sami već duboko unesrećeni vlastitom mržnjom i destrukcijom. Oni su odbačeno od Kanade, Amerike i slobodarskog svijeta.

  “U godini kada obilježavamo 150 godina od nezavisnosti Kanade, 25 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 25 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine zahvaljujemo se Kanadi i posebno gradu Hamiltonu što poštuju suverenu, nedjeljivu, nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, što priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, što priznaju naučno verificiranu činjenicu da je Bosna i Hercegovina priznata tada kao nezavisna država. Osjećamo se počastvovano zbog činjenice da živimo u državi koja priznaje i brani samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine. Odnos Kanade i posebno grada Hamiltona prema državi Bosni i Hercegovini je najbolja poruka negatorima samostalnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Negatorima države Bosne i Hercegovine, Kanada i grad Hamilton šalju najbolju poruku: Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Bosna i Hercegovina  je nezavisna država koja kao takva postoji i koju kao takvu priznaje Kanada. Bosne i Hercegovine ima mnogo u Kanadi. Priznavajući i poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet Bosne i Hercegovine, Kanada daje primjer kako se treba suprostavljati antibosanskoj politici. Ideja Bosne i Bosanski duh koji plodove mogu davati samo u nezavisnoj, nedjeljivoj, suverenoj Bosni i Hercegovini izloženi su svakovrsnim prijetnjama. Sretna i dugovječna budi Bosna i Hercegovino za sve one koji znaju kakva vrijednost jest Ideja Bosne i Bosanski duh”, izjavio je profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada zahvaljujući se gradonačelniku Hamiltona Fred Eisenberger i zastupnici Skupštine Hamiltona Maia Pearson.

  Institut za istraživanje genocida, Kanada