Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Kanade

Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Kanade

Senad Šepić – Narodni poslanik koji izvršava svoja obečanja

U organizaciji bh. zajednice u Kanadi od 4. maja do 7. maja ove godine održana je manifestacija „Dani BiH u Kanadi“. Poseban gost bio je Senad Šepić šef delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlametarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Tokom višednevne manifestacije bh. dijaspora u Kanadi je zatražila od Šepića pomoć u realizaciji više zadataka od važnosti za bh. građane u ovoj zemlji. Jedan od najprioritetnijih je bio što brže stvaranje tehničkih uvjeta kako bi se poboljšalo pružanje konzularnih usluga Ambasade BiH u prostrano velikoj Kanadi.

Senad Šepić je pažljivo slušao zahtijeve građana BiH u Kanadi i ovaj zadatak je već realiziran njegovim aktivnostima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH će dostaviti Ambasadi BiH u Kanadi biometrijsku stanicu kojom će se omogućiti znatno kvalitetnije izvršavanje konzularnih usluga širom ove velike zemlje. Tako građani BiH više neće morati putovati u Otavu za konzularne usluge, nego će te usluge moći dobiti u svim gradovima Kanade.

Drugi važan zadatak u kome smo razgovarali sa Senadom Šepićem je Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Kanade. Vijeće ministara BiH  je juće utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Kanade, koji će omogućiti povezivanje staža osiguranja ostvarenog u objema državama.

Prema neslužbenim procjenama, oko 60 hiljada bh. građana koji žive u Kanadi ne mogu ostvariti prava iz oblasti socijalnog osiguranja, odnosno prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja zbog nepostojanja ovog sporazuma.

Bh. zajednica u Kanadi se zahvalila Senadu Šepiću na ovim aktivnostima koji su od velike važnosti za naše ljude. Ovo je jasan primjer kako se trebaju realizirati interesi dijaspore u matici.

Emir Ramić