Draga djeco, mekteb vas očekuje!

Draga djeco, mekteb vam se raduje, mekteb vas očekuje! Dobro nam došli!

Šesti septembar je vrijeme upisa u novu mektebsku godinu u našem džematu. Znajmo da mekteb otvara vrata za nove i vrijedne učenike, koji će ponosno i odgovorno učiti o svojoj vjeri, tradiciji i kulturi. U mektebu se uči i uzgaja, pamti i znanje usvaja. U mektebu se uči kultura govora, kultura ponašanja, kultura jela, stanovanja, odmaranja, spavanja, ustajanja, lijeganja, poštivanja roditelja i svakog insana. U mektebu se uči kako se biljka i životinja voli i da se nijedno živo biće ne ubija i da svaka nepravda boli. U mektebu se nauči kojom nogom u kuću se ulazi a kojom iz nje izlazi, kojom se rukom jede, a kojom pozdravlja, kako se po propisu obuva, i izuva. U mektebu se između ostalog uči da se momak i cura ne zabavljaju već da po propisu i tabijatu ašikuju. U mektebu se nauči da pravi musliman nije škrt a ni rasipnik, da je valjanost ibadet i prednost, a lijenost bolest i prezrenost. U mektebu se uči da je u školi odličnost, životna prednost i odskočna daska za karijernu uspješnost. Često su dobre mekteblije idealni kućni odgajatelji, koji često puta svoje roditelje uče vjeri. U mektebu se (na)uči i ovo. Zabilježeno je da jedan otac, vidjevši da mu se sin druži sa neodgojenom djecom, skrenuo mu pažnju i rekao da se ne druži sa njima jer će postati kao i oni. Sin reče ocu da neće njihovo zlo obuzeti njega. Bio je tako samouvjeren da mu otac ne reče ništa.Narednog dana otac donese kući gajbu jabuka. U njoj bijaše jedna truhla. Pođe sin da skloni trhulu jabuku a otac mu reče, ostavi, učinit ćeš to kasnije. Za nekoliko dana mnogo jabuka u gajbi bijaše truhlo. Poduči ga otac da nije moguće imati zlog jarana a ne postati kao i on.

Poštovani roditelji! Iza nas su godine postepenog rasta i uspjeha u mektebu i džematu našemu. Ovogodišnji trud i hizmet ću bazirati na tri stvari na kojima radim i na kojima ustrajavam.

– Saradnja sa roditeljima učenika koji pohađaju mekteb u mom džematu.

– Maksimalo korišćenje vremena predviđenog za rad u mektebu.

– Dodatni i dopunski časovi na mektebskoj nastavi za učenike mekteba.

Jedan uspješan mauallim kaza: ”Kod nas muallima postoje tri zlatna pravila:

– djeca koja su nam povjerena su emanet,

– vrijeme u mektebu je emanet i

– naše muallimsko znanje je isto tako emanet”.

Zato vam upućujem iskrenu i veliku dobrodošlicu u mekteb – Kuću znanja i odgoja, i molim vas da ovaj poziv prenesete džematlijama i prijateljima.

Mekteb je naše blago, mekteb vam se raduje, mekteb vas očekuje! Dobro nam došli!

Allahu naš, molimo te na početku mektebske godine da ovoj našoj djeci podariš dobar ishod svake stvari, svakog naučenog kur’anskog harfa, svake naučene kur’anske sure, svakog naučenog ruku’a, rekata, sedžde, jer Ti si, Uzvišeni Allahu, naš najbolji Darodavac, Uzdržavatelj i Uzgajatelj.