Održan Seminar i Sabor ICNAB-a

Održan Seminar i Sabor ICNAB-a
U periodu od 27. do 29. marta 2015. godine u Atlanti, GA, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike – ICNAB je organizovala seminar i 14. Sabor ICNAB-a. kojom prilikom je upriličeno i svečano proklanjavanje mesdžida “Sabur” u Zajednici Bošnjaka Džordžije. U radu Sabora i seminara učestvovali su i Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH i dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije.

Prvog dana programa, u petak, 27. marta 2015. godine, između akšama i jacije namaza održan je uvodni dio programa proklanjavanja mesdžida “Sabur” na kome su se prisutnim imamima, sabornicima, džematlijama i drugim gostima, pored Ismet ef. Zejnelovića, imama u Zajednici Bošnjaka Džordžije, te Naila Čubre, predsjednika džematskog odbora Zajednice Bošnjaka Džordžije, ujedno i domaćina ovog skupa, prigodnim vazom obratili i glavni imam ICNAB-a, mr. Sabahudin ef. Ćeman i direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, dr. Senaid ef. Zajimović.

Drugog dana programa, u subotu, 28. marta 2015. godine, u prijepodnevnim satima, dr. Senaid ef. Zajimović je za sve učesnike Sabora održao seminar na temu “Institucija vakufa“. Dr. Zajimović je na seminaru govorio u kontekstu tri teme: “Vakufi u BiH“, “Pravno uređenje vakufa u BiH i dijaspori” i “Zaštita bošnjačke imovine u RS i Federaciji”. U poslijepodnevnom dijelu programa održan je prvi dio zasjedanja Sabora ICNAB-a, kojim je predsjedavao Predsjednik Sabora ICNAB-a, dr. Mirsad Hadžikadić.

U ovom dijelu zasjedanja Sabora ICNAB-a, nakon utvrđivanja kvoruma i dnevnog reda, redom su izvještaje podnijeli glavni imam ICNAB-a mr. Sabahudin ef. Ćeman, sekretar ICNAB-a Muaz ef. Redžić, te oblasni imami 4 medžlisa u sastavu ICNAB-a: Abdulah ef. Polovina, hfz. Muriz ef. Mešić, Muris ef. Neimarlija i Ismet ef. Zejnelović. Ismet ef. Zejnelović je takođe podnio i izvještaj o organizaciji hadždža i umre, te izvještaj sa zasjedanja Sabora IZ u Sarajevu. Svi izvještaji su usvojeni.

Nakon prvog dijela zasjedanja Sabora ICNAB-a, između akšam i jacije namaza upriličen je centralni program svečanog proklanjavanja mesdžida “Sabur”. Programu je prisustvovao veliki broj imama, gostiju, te lokalnih džematlija. Velikom broju prisutnih džematlija i gostiju iz drugih bošnjačkih džemata obratili su se dr. Mirsad Hadžikadić, predsjednik sabora ICNAB-a, Sabahudin ef. Ćeman, dr. Senaid ef. Zajimovic, Razim ef. Čolić, hadži Feriz Delkić iz Islamske Zajednice Bošnjaka Jacksonville, te Ismet ef. Zejnelović, Semir Đulić i Darel Đuliman iz Zajednice Bošnjaka Džordžije. Mladi imami ICNAB-a su razgalili duše prisutnih prelijepim učenjem ilahija i kasida.

U nedjelju, 29. marta 2015. godine, u prijepodnevnim sahatima nastavljeno je zasjedanje Sabora ICNAB-a. Razmatrani su i usvojeni amandmani na pravne akte ICNAB-a, a razgovarano je i o pitanju zaštite i pravnog uređenja vakufske imovine u Americi, te je formirana i komisija za vakufe koja ima za cilj izraditi elaborat o mogućnosti osnivanja uprave za vakufe na nivou ICNAB-e. Naime, IZ u Americi posjeduje veliki broj vakufa koje su vrijedni

Bošnjaci formirali tokom proteklog perioda. Potrebno je pravno u kontekstu Pravilnika kojeg je usvojio Rijaset IZ u BiH urediti status vakufa i uvezati ih u jedinstven sistem vakufa IZ u BiH.

Raspravljalo se, između ostalog, o Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike, unaprjeđenju mektebske nastave, te nastavku rada sa omladinom.
Sabornicima se obratio direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Razim ef. Čolić, koji je pohvalio rad Sabora i podsjetio Sabornike na važnost šerijatske povezanosti ICNAB-a sa IZ u BiH. Također, Razim ef. je prisutnim sabornicima objasnio način usklađivanja normativno-pravnih akata ICNAB-e sa Ustavom IZ u BiH. Zasjedanje Sabora ICNAB-a je završeno dovom koju je proučio dr. Senaid ef. Zajimović.
U večernjim satima zadnjeg dana programa održano je savjetovanje imama ICNAB-a. kojem su se također obratili gosti iz BiH.
(www.icnab.com)