Važno obavještenje iz BIC Hamilton

Važno obavještenje iz BIC Hamilton

Upis u mekteb i školu bosanskog jezika u školskoj 2014. – 2015. Godini

Bošnjački islamski centar Hamilton obavjštava sve članove zajednice da će se u nedelju 07. septembra ove godine od 11:30 do 1:30 u džamiji izvršiti upis djece za novu školsku godinu mekteba i škole bosanskog jezika. Pozivamo roditelje koji imaju djecu od 7 do 18 godina da navedenog datuma dođu u našu zajedniocu i upišu svoju djecu u mekteb i školu bosanskog jezika. Mekteb i škola bosanskog jezika će se odžavati svake nedelje od 11:30 do 1:30 u prostorijama džamije. Djeca će biti podjeljena u dvije grupe, mlađu i stariju grupu.

Savremena porodica nema sve one potencijale koji su potrebni da bi se djetetu pružio adekvatan nivo islamskih, nacionalnih i patriotskih odgojno obrazovnih sadržaja. Nesumnjivo je da roditelji svom potomstvu žele ono što je najbolje. Međutim lijepe želje moraju biti praćene i znanjem o onome što je najbolje. U prilici smo skoro svakodnevno svjedočiti da je nerijetko prisutan evidentan raskorak između roditeljske želje I roditeljskog znanja onoga što bi bilo najbolje za njihove potomke. Mekteb i škola bosanskog jezika su bili i ostat će ogledalo naše zajednice ali i svijesti i našeg odnosa naspram naše vjere, nacije, države, historije, tradicije i kulture. Djeca bez osnova vjere islama i bosanskog jezika nemaju se čega sjećati niti imaju kud u budućnost ići. A bez toga sjećenja naša djeca neće biti potpuni ljudi. Mi moramo svijest o našoj vjeri islamu i bosanskom jeziku mijenjati, jer je to naše blago. A, najbolje mjenjanje svijesti jeste da odvojimo malo vremena i nedeljom dovedemo djecu u mekteb i školu bosanskog jezika. Naša zajednica ima mekteb i školu bosanskog jezika od svoga osnivanja. Druge zajednice bi jedva dočekale da imaju mekteb i školu. Zato dragi roditelji iskoristimo ovu šansu koju pruža naša zajednica i upišimo djecu u mekteb i školu bosanskog jezika Jer, vjera islam i bosanski jezik su temelji Bošnjaka. Samo sa znanjem vjere islama i bosanskog jezika naša djeca će moći jačati naše bošnjačko nacionalno biće i promovisati najbolje islamske i bošnjački vrijednosti u kanadskom društvu.

Upisom svoje djece u mekteb i školu bosanskog jezika spašavate ih od mogućeg lutanja. Istovremeno pozivamo volontere da se pridruže imamu i nastavniku bosanskog jezika i tako još više doprinesu da djeca što bolje savladaju gradivo. Kad god imate vremena ostanite sa svojom djecom u mektebu u školi. Biće korisno i za roditelje i za djecu.