Bajramska čestitka IGK

10347711_10152355665179608_7822678696877609689_n

Bajramska čestitka Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Bajram moralne obaveze promicanja tolerancije i nenasilja u ime nade u mir kao realnosti života

Temeljna etika vjere koja se živi bezmjerno je daleko od filozofije rata, agresije, genocida. Ona pretpostavlja istinu i život samo u suočenju sa drugim, drugačijim i razičitim. Građenje atmosvere sa preovlađajućom sviješću o životu koji je moguć samo u jedinstvu koje pretpostavlja jedinstvo u različitostima. Izazov i iskušenja življenja i svjedočenja vjere koja spaja umjesto da razdvaja, tako da sura iz Kur’ana postaje bliska i onima koji nisu muslimani.

Bajram je tako ostao simbol radosti, osmijeha i posebnog respekta. To je vrijeme koje u nama uliva novu nadu i ljudsku dušu čini raspoloženom i sretnijom. U njemu se u jednom glasu stapaju riječi svih osoba uzdižuci se iskonskom snagom iznad preokupacija ovozemaljskih interesa. Bajram je i vjesnik pobjede nad svojim nefsom, pohotama i strastima. Ovaj bajram nas inspiriše za nove pobjede kada treba da se osjeća snaga i sposobnost mijenjanja stanja Bošnjaka u matici i dijaspori i svih muslimana u svijetu. To su dani u kojima se šalje poruka kako se uspostavlja i širi duh dogovora, tolerancije, priznavanja, poštovanja i prihvatanja drugog i drugačijeg, jer u samom bošnjačkom i muslimasnkom biću je kosmopolitizam. To su dani u kojima Bošnjaci i muslimani trebaju prevazići mnoge nesuglasice, zamjerke i neprijateljstva koja su prepreka na putu ka njihovom istinskom ujedinjenju. Jedinstvena prilika je to da bošnjački narod pokaže svoje pozitivno naslijeđe, svoju tradiciju, historiju, kulturu, da dokaže da može ukorak sa vremenom i da druge uvjeri da nije slaba zajednica.

Svim muslimanima i muslimankama čestitamo Ramazanski bajram sa željom za boljim međusobnim razumijevanjem, jedinstvom i solidarnosti i dovom da ga u zdravlju i sreći sa svojim porodicama i prijateljima provedete.

Prijateljima istine i pravde drugih tradicija želimo mir i međusobno razumijevanje kako bi konačno zajednički dokućili istinu o zločinima prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima i pravdu za žrtve tih zlocina, kao najbolji put izgradnje bolje bosanskohercegovačke države i društva. Samo na istini, pravdi i dobru možemo graditi jedinstvo zajednice i doprinositi uspostavi mira i stabilnosti.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida, Kanada